‘Advocaten: werk niet mee aan faillissement’

Delen:

30 maart faillissement
Foto: Simon Hill/Pixabay

Twee advocaten uit Leeuwarden hebben hun collega’s opgeroepen om tijdens de coronacrisis niet direct naar de faillissementsrechter te stappen als een cliënt daar om verzoekt. In een brief aan de deken vragen zij aan hun collega’s om hun ‘grondhouding’ te wijzigen. Insolad-voorzitter Flip Schreurs vindt het ook zinvol om na te denken over een ‘moratorium’.

De oproep is gedaan door Jack Egberts en Oscar van Oorschot, beiden verbonden aan De Boer & Egberts Advocaten. Zij pleiten voor ‘samenwerken en mild handelen, met oog en respect voor iedere partij, dus ook de wederpartij’ en hopen dat andere advocaten ook inlevingsvermogen en medeleven willen tonen.

Op 20 maart schreven Egberts (49) en Van Oorschot (53) een brief aan Eef van der Wiel, de nieuwe deken in het arrondissement Noord-Nederland. Daarin roepen ze advocaten op het voorbeeld van de overheid en banken te volgen, en te kiezen voor steun en begrip in plaats van de harde hand.

Grondhouding

“Er moet een omslag komen in de grondhouding van advocaten”, aldus de brief. “Beslaglegging en faillissementsaanvragen moeten worden voorkómen. Als onze beroepsgroep blijft kiezen voor het ‘juridisch afdwingen’ in plaats van voor het bereiken van consensus tussen partijen, dan is onze beroepsgroep medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een zeer negatieve spiraal.” Beslagleggingen en faillissementsverzoeken zouden ‘zeker nu’ alleen maar verliezers kennen, aldus de twee.

“In haar reactie liet deken Van der Wiel wel merken dat ze begrip had voor ons standpunt”, zegt Egberts tegen de nieuwssite FaillissementsDossier.nl. “Maar ze schreef ook dat ze in haar rol van toezichthouder geen taak voor zichzelf weggelegd ziet. Jammer. Gelukkig krijgen we ook veel positieve reacties van collega’s. Samen gaan we verder om de boel wakker te schudden zodat we voorkomen dat we voor een paar maanden huurachterstand nodeloze economische schade aanrichten.”

Moratorium

Foto: Flip Schreurs

Volgens Flip Schreurs, voorzitter van de vereniging van insolventieadvocaten Insolad, is het logisch dat er wordt nagedacht over nut en noodzaak van faillissementen en beslagleggingen ‘in deze extreme tijd’. “Dat gebeurt momenteel op vele plekken. De rechtspraak heeft inmiddels ook overwegingen geformuleerd die bij dergelijke verzoeken in overweging worden genomen zodat steeds concreet zal worden stilgestaan bij de invloed van de coronacrisis in het specifieke geval”, aldus Schreurs tegen Mr.

“In andere landen worden ook wel verdergaande maatregelen genomen zoals een tijdelijk moratorium”, zegt Schreurs. “Het is zinvol om daar over na te denken, ook in Nederland. Dat laat onverlet dat er momenteel heel wel gevallen denkbaar zijn die niet worden beïnvloed door de coronacrisis.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven