Advocatenkantoren levelen steeds meer met nieuwe generatie juristen

Sneller kunnen doorgroeien, kortere werkweken en dichter bij het vuur staan. De afgelopen jaren verkozen steeds meer juristen een carrière in het bedrijfsleven boven de advocatuur. Maar het tij begint te keren.

Delen:

Advocatenkantoren timmeren hard aan de weg om tegemoet te komen aan de wensen van de nieuwe generatie juristen, en met succes. Joyce Toeset, legal recruitment specialist bij Robert Walters, vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Hoe komt het dat advocatenkantoren de afgelopen jaren moeite hebben om juristen te behouden?
Toeset: “Dat heeft echt te maken met de kloof tussen de traditionele advocatenkantoren en de moderne werkwijze van het bedrijfsleven. Die laatste sluit beter aan op de jongere generatie. Dit zorgt ervoor dat de top vijftig advocatenkantoren in Nederland voor een uitdaging staan. Zij hebben geen moeite om startende juristen aan te trekken, maar zien dat mensen vasthouden lastiger is. Met salaris heeft dat niks te maken, die liggen bij deze kantoren namelijk hoger dan in het bedrijfsleven. De jongere generatie is gewoon op zoek naar een betere work-life balance. Ze willen geen tachtig uur per week werken. Maar daarnaast hebben zij ook weinig op met de organisatiestructuur binnen advocatenkantoren. Deze generatie voelt zich niet thuis in een hele hiërarchische structuur. Ze willen open kunnen communiceren in een platte organisatie. En tot slot willen ze ook meer mogelijkheden hebben in hun carrièrepad. Doorgroeien tot partner is bij de nieuwe generatie niet meer het summum van succes.”

Wat doen advocatenkantoren om toch aantrekkelijk te blijven voor juristen?
Advocatenkantoren kunnen natuurlijk nooit helemaal voorkomen dat juristen overstappen naar het bedrijfsleven. Ik adviseer mijn klanten om actief de dialoog aan te gaan met hun medewerkers, om er zo achter te komen wat beter kan. En dit gebeurt gelukkig ook. De advocatenkantoren staan echt wel open voor verandering. Thuiswerken is inmiddels bij de meeste kantoren gewoon mogelijk, en er wordt niet meer verwacht dat je tachtig uur per week werkt. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan zowel de carrièremogelijkheden als de functieinhoud. Juristen kunnen inmiddels ook andere carrièrepaden bewandelen, zoals die van counsel of salaried partner. Ook kunnen ze kiezen voor een secondment bij een buitenlandse vestiging of op een in-house positie bij een klant.”

Wat is jouw advies voor advocaten die twijfelen tussen de advocatuur en het bedrijfsleven?
“Ga zelf de dialoog aan met je werkgever. Op dit moment heb je als advocaat een goede positie om te onderhandelen. Advocatenkantoren kunnen het zich namelijk niet permitteren om medewerkers kwijt te raken. Waarom denk je aan een overstap? Wat denk je in het bedrijfsleven te vinden? Is het een betere work-life balance, wil je meer afwisseling, of wil je nieuwe dingen leren? Geef het aan en kijk wat je werkgever ermee doet. En als er niets wordt gedaan met jouw feedback maar je wil wel graag in de advocatuur blijven werken, ga dan op zoek naar een kantoor waar wel naar je geluisterd wordt. Er zijn er genoeg die bereid zijn om aan jouw wensen tegemoet te komen.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven