Advocatenopleiding flink duurder

Delen:

Advocatenopleiding flink duurderDe nieuwe beroepsopleiding voor advocaten wordt aanzienlijk duurder dan de huidige. Kantoren gaan meer betalen voor de opleiding zelf, maar omdat de NSO (Nieuwe Stagiaire Opleiding) meer uren telt, zullen de kantoren ook flink wat extra geld kwijt zijn aan niet-declarabele uren. In de vergadering van het College van Afgevaardigden van eind maart werd besloten dat er een uitvoeringsorganisatie komt die belast wordt met de uitvoering van de nieuwe opleiding. Het curriculum is in grote lijnen bekend, maar over de kosten kon tijdens deze vergadering de Algemene Raad van de Advocatenorde nog niets zeggen. Vaststaat dat het duurder wordt. Hoeveel, dat weet niemand.

De huidige opleiding telt 67 dagdelen (de lokale activiteiten niet meegerekend). Het staat vast dat de NSO zal bestaan uit 79 dagdelen (eveneens exclusief de lokale activiteiten). Dat zijn dus 12 dagdelen meer dan de huidige situatie. Dat is 48 uur aan niet-declarabele kosten. Uitgaande van een te factureren uurtarief van gemiddeld € 185 voor een stagiaire, is dit dus bijna € 9.000 aan inkomstenderving per stagiaire.

Het uitgebreidere curriculum kost natuurlijk ook meer geld. Nu betaalt een kantoor € 10.000 per stagiaire aan de Orde aan opleidingskosten. Uitgaande van het huidige tarief wordt dat minimaal € 1800 meer vanwege de 12 extra dagdelen. Voor kantoren betekent dit alles dus een toename van de kosten van minimaal € 11.000 per stagiaire. Deze extra kosten lijken echter zeer conservatief ingeschat. De nieuwe situatie, waarbij niet langer de Orde monopolist is in de VSO en BO, zal, zo verwacht ook de Orde, een prijsopdrijvend effect hebben. De huidige opleiding is kostendekkend, dus tegen kostprijs. Nieuwe aanbieders zullen hun gebruikelijke marge willen realiseren. Hierdoor valt te vrezen dat de extra kosten meer richting € 15.000 tot € 20.000 zullen oplopen.

Daarbij komt dat stagiaires veel meer huiswerk zullen moeten gaan maken dan nu gebruikelijk is. Dit tijdsbeslag bedraagt nu 33 dagdelen, maar voor de NSO zal dit aantal veel hoger komen te liggen. Want alleen door meer onderwijs én meer huiswerk, zo blijkt uit diverse documenten (waaronder het rapport van de Commissie Kortmann), kan er sprake zijn van een werkelijke verbetering van het niveau van de stagiaire.

Nu is het nog zo dat de stagiaire per dagdeel onderwijs een half dagdeel wordt geacht te besteden aan huiswerk (en examentijd). Dus een verhouding van 1 deel onderwijs en 0,5 deel voorbereiding. Niet uitgesloten is dat dit één op één zal worden. Stagiaires worden nu geacht om in hun eigen tijd te studeren. Het is de vraag of dat kan worden volgehouden en of kantoren ook niet aan hun stagiaires werktijd zullen moeten vrijgeven om een succesvolle studie mogelijk te maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven