ADVOCATUUR STAAT IN 2021 MILDE KRIMP TE WACHTEN, EN HOGE TARIEFDRUK

Delen:

Je bent nu nog ‘veilig’ aan het studeren. Maar wat doet corona met de advocatuur op de langere termijn? ABN Amro deed onderzoek en doet een voorspelling.

ABN Amro verwacht dat de advocatuur afstevent op een kleine omzetkrimp. Al met al doet de advocatuur het in coronatijden helemaal niet slecht. De bank rekent erop dat advocaten, net als accountants, in 2020 nog 3 procent groeien (vergeleken met 2019, toen groeiden beide nog met 5 procent vergeleken met 2018). Ze doen het in dit coronajaar nog niet eens zo slecht: de zakelijke dienstverlening als geheel verliest 6 procent, evenals organisatieadviseurs. Dat accountants het nog aardig doen komt omdat ze op korte termijn meer advieswerk hebben dat gerelateerd is aan de coronacrisis. Op de langere termijn krijgen ze last van de neergang van de economie, voorspelt ABN Amro.

Schuiven met opdrachten

Dat advocaten redelijk door de coronacrisis zijn gekomen, komt volgens ABN Amro doordat de sector in de afgelopen maanden met opdrachten heeft kunnen schuiven. De fusie- en overnamepraktijk is nagenoeg stilgevallen doordat grote overnames werden en worden uitgesteld. Daartegenover staat dat er de afgelopen maanden veel vraag is ontstaan naar crisisgerelateerd advieswerk. Kantoren die zich richten op arbeidsrecht en faillissementsrecht profiteren hiervan, meent de bank. De kleinere, meer gespecialiseerde kantoren zijn daarentegen kwetsbaar.

Tariefdruk

Voor 2021 zal de economische neergang zorgen voor verhoogde tariefdruk bij advocaten en dat leidt in de prognose van ABN Amro tot een omzetkrimp (vergeleken met 2020) van 1 procent. Over de laatste drie jaar groeit de omzet in de advocatuur dan met 6 procent, fors meer dan de zakelijke dienstverlening: die verliest in drie jaar 1 procent.

Vaccin

Bij deze prognoses gaat ABN Amro ervan uit dat de huidige coronamaatregelen aanhouden en mogelijk worden aangescherpt, maar dat er geen landelijke lockdown meer komt. Ook verwacht de bank dat er medio 2021 een vaccin beschikbaar komt, waardoor tot ver in 2021 beperkingen gelden voor onder meer reizen en het organiseren van evenementen.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekent met iets andere cijfers. In het tweede kwartaal groeide de omzet van juridische dienstverleners met 2 procent (vergeleken met het tweede kwartaal van 2019). Advocaten, deurwaarders en notarissen deden het daarmee fors beter dan de totale zakelijke dienstverlening: die zakte in met ruim 18 procent.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven