‘Als je carrière wilde maken, moest je met Betrokkene 1 naar bed’

Delen:

Foto: Pixabay

De verzwegen liefdesaffaire tussen hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos heeft de onderlinge verhoudingen op de werkvloer bij het Openbaar Ministerie fors vertroebeld.  Een getuige noemt de werkrelatie tussen de beide magistraten ‘plakkerig en ongezond’. “De verhoudingen klopten niet meer,” zegt deze OM-medewerker tegen de Commissie-Fokkens. “Alles wat Betrokkene 1 (Van Nimwegen) riep werd klakkeloos aangenomen. Als je moeilijke zaken met Betrokkene 2 (Bloos) besprak, werd dat vervolgens met Betrokkene 1 besproken en kon de eerder afgesproken aanpak heel anders worden.”

Sterke geruchten

Dat blijkt uit hoofdstuk 4 van het rapport van de Commissie-Fokkens dat deze week alsnog openbaar is gemaakt. Van Nimwegen en Bloos zeggen dat ze hun intieme relatie in 2014 hebben gemeld aan de toenmalig voorzitter van het College van procureurs-generaal Herman Bolhaar, maar al in 2011 waren er op de werkvloer sterke geruchten over een liefdesrelatie tussen de twee topfunctionarissen.

Ander hotel

De Commissie-Fokkens hoorde een groot aantal getuigen, die allen verklaren dat Van Nimwegen en Bloos eerder dan 2014 iets met elkaar hadden. Een concrete aanwijzing daarvoor was hun gedrag op de Stamag-conferentie in mei 2011, toen Van Nimwegen eigenlijk met een collega-OM’er op een kamer zou slapen, maar uiteindelijk, volgens deze collega, samen met Bloos in kamer in een ander hotel belandde. Bloos en Van Nimwegen ontkennen dat, maar de commissie noemt hun versie van de feiten onaannemelijk. Uit het verslag, dat leest als een boeketroman, valt ook op te maken dat de collega-OM’er met wie Van Nimwegen een kamer zou delen, zelf een andere OM-vrouw aan de haak sloeg.

Thuisreis

Duidelijk is in elk geval dat het vanaf 2011 zoemde van de roddels binnen het Openbaar Ministerie. Dat werd er niet beter op na een dienstreis naar Thailand, waar in november 2012 de conferentie International Association of Prosecuters (IPA) plaatsvond. De twee topmagistraten regelden toen voor de laatste twee nachten zelf een overnachting, en stelden hun thuisreis een dag uit (omboekkosten: € 500 per ticket).

Een soort chemie

Vanaf 2012 waren andere PG’s op de hoogte, ofwel door de geruchten, ofwel uit eigen waarneming. Uit het rapport: “Er was een soort chemie tussen hen beiden.” En: “Ze gingen zo met elkaar om dat het leek alsof er een relatie tussen hen was.” En: “Ze genoten van een glas wijn op een wijze die niet past bij een normale zakelijke relatie tussen collega’s.”

Hand in hand

Uit het rapport blijkt ook dat Van Nimwegen en Bloos weinig moeite deden hun affectieve band te verbergen. Volgens een collega kwam Bloos ‘dolverliefd’ terug van een conferentie. Ze gingen, volgens getuigen, samen een hotelkamer binnen met hun koffers, liepen hand in hand op het Plein en in de Theresiastraat in Den Haag, zaten al te gezellig samen achterin de dienstauto, waarmee ze zich ook naar hotels lieten brengen, en bovendien raakte Van Nimwegen Bloos aan “op een wijze en een plaats die ongepast zou zijn bij een normale collegiale verhouding.”

Behoorlijk geïrriteerd

De twee werden van diverse kanten gewaarschuwd over de geruchten over hun relatie. Chauffeurs zeiden dat ze moesten oppassen. Een bevriende collega-hoofdofficier verklaarde het tweetal herhaaldelijk te hebben gewezen op de gevolgen, waarop Van Nimwegen ‘behoorlijk geïrriteerd’ reageerde. Tegen Bloos zei de collega: “Er komt een dag dat jou wordt verweten dat je je carrière via deze relatie hebt gemaakt. Wat niet waar is, maar daar ga je last van krijgen.”

Met Betrokkene 1 naar bed

Het hoofd van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie bemoeide zich in 2013 met de kwestie. Zij had signalen gekregen vanuit de Raad voor de rechtspraak, de politie, de Nederlandse Vereniging voor Rechtsprak (NVvR) en de ambtenarij. Tijdens een ontmoeting met officieren in opleiding had ze opgevangen: “Als je carrière wilt maken, moet je met Betrokkene 1 naar bed.” Van Nimwegen en Bloos waren niet gediend van deze bemoeienis. Van Nimwegen zei dat Bloos gewoon een vriendin was. Ook Bloos reageerde boos en ontkende.

Heftige woordenwisseling

Wanneer Herman Bolhaar precies op de hoogte was, blijft onduidelijk. Volgens het rapport hoorde een medewerker van het Parket-Generaal in 2012 tot twee maal toe een heftige woordenwisseling ‘in niet mis te verstane taal’ tussen Bolhaar en Van Nimwegen. Bolhaar zelf zegt dat hij in 2013 opheldering heeft gevraagd aan Van Nimwegen, met ‘stevige botsingen’ tot gevolg. De toenmalige voorzitter van het College van PG’s zegt dat hij tijdens een OM-conferentie in 2013 een indringend gesprek met Bloos te heeft gehad over de kwestie.

Werkklimaat

Volgens Van Nimwegen en Bloos hebben ze hun baas in 2014 verwittigd van hun gevoelens en in 2016 vertelden dat ze sinds 2015 een partnerrelatie hadden.

Na de publicatie van het rapport in april van dit jaar is Van Nimwegen geschorst, en het buitengewoon verlof van Bloos is verlengd. Om het werkklimaat te verbeteren heeft het Openbaar Ministerie de aanbevelingen van de commissie omgezet in een Plan van Aanpak. Daarop kwam deze week kritiek van de NVvR.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven