Ambtenaren Ministerie van Justitie werken zelden ‘evidence-based’

Op het ministerie van Justitie en Veiligheid zit ‘evidence-based’ werken niet bepaald tussen de oren. Vrijwel niemand van de onderzochte (beleids)medewerkers werkt alleen op basis van resultaten uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van het WODC.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ambtenaren Ministerie van Justitie werken zelden ‘evidence-based’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Wie evidence-based werkt of evidence-based beleid maakt, baseert zich op de resultaten van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Medewerkers van beleidsafdelingen van het justitiedepartement doen dat nauwelijks, door ‘tijdsgebrek’ en door een gebrek aan relevantie van wetenschappelijk onderzoek voor de beleidspraktijk. Zo zouden onderzoeksresultaten slecht passen bij lopend beleid, mede doordat de wetenschap te specialistisch is en soms ongeïnteresseerd, zo laten ze weten. Ook vinden ze dat wetenschappelijke kennis soms achter loopt op de praktijk en hebben medewerkers van het ministerie te weinig eigen expertise om wetenschappelijk onderzoek te integreren met praktijkkennis. Verder staat regelmatig de politieke dynamiek het gebruik van wetenschappelijke inzichten in de weg. Politieke waardeoordelen staan in sommige gevallen haaks op wetenschappelijke inzichten, waarbij vaak voorkeur wordt gegeven aan het eerste. Overigens werken sommige organisatieonderdelen werken wel ‘evidence-informed’, waarbij praktijkkennis systematisch wordt geïntegreerd met wetenschappelijke kennis en inzichten.

Professionalisering

De onderzoekers adviseren binnen het ministerie een kennisafdeling in te richten, die kan bijdragen aan een professionaliseringsslag. Zo kan worden gewerkt aan de competenties van medewerkers om wetenschappelijke kennis te waarderen en systematisch te integreren met praktijkkennis. Ook zouden er kaders moeten komen voor de borging van onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.

Lees hier het volledige rapport.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top