Anja Kroeze over toekomstmogelijkheden

Anja Kroeze studeerde af in 1991. Nu, ruim dertig jaar later, werkt zij als interim legal en general counsel en als toezichthouder, en heeft ze een vintagewinkel op de Prinsenstraat in Amsterdam. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Anja Kroeze 'toen'

Anja Kroeze, 56, studeerde in 1991 af aan de Rijksuniversiteit Utrecht op privaatrecht, met name Intellectueel Eigendomsrecht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb geen slechte herinnering aan mijn studie. Misschien komt dat omdat ik heel bewust rechten ben gaan studeren, na een jaar theaterwetenschap. De beste is de eerstejaars werkgroep, waar ik heel goede vriendinnen aan heb overgehouden, die ik nog steeds zie. Het was veel minder massaal dan mensen denken. 

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Minst favoriet bestuursrecht. Het is een heel andere materie dan privaatrecht. Elke beslissing kan wel een voor beroep vatbaar besluit bevatten zonder dat je het weet. Dat was in elk geval zo. Auteursrecht is en blijft het meest favoriet. Een uiterst zinvol recht.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Hoogleraar Internationaal privaatrecht Kokkini-Iatridou. Ze was in die tijd een van de weinige vrouwelijke hoogleraren, maar heel actief. Ik heb via haar een cursus rechtsvergelijking in Straatsburg gedaan. 

Anja Kroeze in haar vintagewinkel

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Het enige dat ik kan bedenken, is dat ik een jaar in het buitenland zou zijn gaan studeren. Destijds kon je alleen met een Erasmusbeurs naar het buitenland en dat was net in opkomst. Nu is het gelukkig veel normaler en vooral haalbaarder geworden. Ik zou dat iedereen aanraden.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Vooral studeren wat je leuk vindt, maar wel met een schuine blik naar de toekomstmogelijkheden. Artifial Intelligence is er to stay, dus zorg dat je up to date bent en blijft. En veel activiteiten ernaast ontplooien, dan vind je wel je weg.

Anja Kroeze is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven