Anne Hendrikx over haar model voor de uitleg van contracten

Mr. van de week is Anne Hendrikx. Ze is advocaat bij Clifford Chance en promoveerde afgelopen week als buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden op ‘Methoden van contractsuitleg, een model voor de uitleg van een overeenkomst’.

Delen:

Hendrikx_Anne_CliffordChance (002)

Gefeliciteerd! We lazen dat u een extra boekenkast heeft moeten aanschaffen voor alle literatuur die u heeft doorgespit. Bent u blij dat de klus geklaard is?
“Na zoveel jaren werken aan het onderzoek is het een feest dat de bevindingen nu gepubliceerd zijn en dat het boek er is. Doordat het promotietraject nu is afgerond, is er weer ruimte voor nieuwe gedachten, inspiratie en projecten. Ik kijk dan ook enorm uit naar alles wat komen gaat.”

Kunt u kort vertellen wat het door u ontwikkelde model van contractsuitleg inhoudt?
“Aan de hand van het in mijn boek in kaart gebrachte model kan duidelijkheid worden verkregen over de vraag aan de hand van welke methode een overeenkomst uitgelegd dient te worden in het licht van de bestaande regelgeving, rechtspraak en doctrine, en in het bijzonder welke uitlegmethode geïndiceerd is op basis van een bepaalde selectie en weging van uitlegfactoren aan de hand van gezichtspunten.”

U beschrijft in uw proefschrift acht uitlegmethoden. Wat is de belangrijkste?
“Voor het Nederlandse recht zijn er inderdaad acht verschillende uitlegmethoden geïdentificeerd. De geobjectiveerde uitlegmethode vormt in de praktijk een zeer belangrijke – en misschien wel de belangrijkste – uitlegmethode onder het Nederlandse recht. Dat betekent kort gezegd dat bij de selectie en weging van uitlegfactoren aan de hand van gezichtspunten aan een of meerdere objectieve uitlegfactoren, zoals bijvoorbeeld de uitlegfactor ‘de taalkundige betekenis van de bewoordingen’, groot gewicht toekomt. De subjectieve uitlegfactoren zijn niet uitgesloten. Alleen wegen de subjectieve uitlegfactoren uiteindelijk onvoldoende zwaar ten opzichte van de objectieve uitlegfactoren. In de praktijk komen de subjectieve uitlegfactoren, die op een andere betekenis dan bijvoorbeeld de taalkundige zouden kunnen duiden, vaak niet goed uit de verf.”

Voor wie is dit model handig?
“Door middel van dit model kunnen partijen kennis over en inzicht in de wijze van vaststelling van de methode van uitleg verkrijgen. In geval van een uitlegdispuut biedt het model niet alleen geschilbeslechters, zoals een rechter of arbiter, maar ook partijen handvatten om vooraf meer duidelijkheid te verkrijgen over de toepasselijke uitlegmethode.”

Toen u in 2016 door Mr. werd geïnterviewd over uw onderzoek dacht u nog een jaar of drie nodig te hebben om het af te ronden. Dat werd wat langer…
Dat klopt. Terugkijkend was de planning bij de start van dit traject al (iets té) ambitieus te noemen. Ik heb er destijds voor gekozen om de wetenschap te combineren met de praktijk. Zo had ik uiteindelijk drie verschillende rollen te vervullen in de week: buitenpromovenda, Professional Support Lawyer bij Clifford Chance LLP in Amsterdam en docent bij het Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Leiden. Door die combinatie heeft het promotietraject iets langer geduurd dan aanvankelijk gedacht.”

Hoe beviel de combinatie wetenschap en praktijk?
“Voor mij was deze combinatie uiteindelijk ontzettend waardevol. Ik vond het een heel fijne afwisseling. Het schrijven van een proefschrift gaat met vallen en opstaan. Dat ik zo nu en dan even bezig kon zijn met iets heel anders dan het onderzoek werkte voor mij motiverend. Doordat ik het onderzoek weer een tijdje had laten liggen, kreeg ik vanzelf weer een prikkel om ermee aan de slag te willen gaan. Zo kwam de motivatie eigenlijk vanzelf. Ook was het ontzettend leerzaam om zo nu en dan in de procespraktijk bij Clifford Chance te ervaren hoe een geschil over de uitleg van een overeenkomst zich ontwikkelt.”

Als u het voor het zeggen had, dan…?
“… zou de trein gratis zijn in Europa.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Zonder in clichés te willen vervallen: dat is dan toch mijn promotor prof. mr. H.J. Snijders. Al sinds mijn studententijd heb ik mij mogen laten inspireren door prof. Snijders: eerst als hoogleraar en later als promotor en collega.”

Welk boek las u het laatst?
“Socrates op sneakers. Dit boek is mij destijds aangeraden en nu wil ik op mijn beurt de lezers van Mr. aansporen om het te gaan lezen.”

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
“Het liefst blijf ik heel ver uit de buurt van een gevangeniscel. Als ik daar dan toch mijn tijd moet doorbrengen, dan lijkt Sir David Attenborough mij wel een geschikte kandidaat. Hij kan mij dan van alles vertellen over unieke diersoorten, de magische onderwaterwereld en alle avonturen die hij heeft gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat Attenborough voor genoeg afleiding zal zorgen, zodat ik mij zal wanen in de wildernis. En dat is toch wel leuker dan een gevangeniscel.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven