Bachelor rechtsgeleerdheid in Groningen vier jaar?

Delen:

Als de pensionsleeftijd met vele jaren omhoog gaat, dan kan er bij de studie ook wel een jaartje op, toch?

De bachelor rechtsgeleerdheid in Groningen moet vier jaar worden. Momenteel bestaat het programma uit drie jaar. Een extra collegejaar zal mooie kansen bieden om het onderwijs te verbeteren. Zo zou het een geweldig idee zijn om de focus meer op de praktijk te richten. Dit maakt de studie ook nog eens een stuk leuker.

Van drie jaar lang bijna alleen maar theoretische vakken wordt geen student vrolijk. Vooral ik niet. Binnen de bachelor krijgen wij geen ruimte voor stages. Een blok, of zelfs twee blokken, stage lopen zou een mooie invulling zijn voor dat extra jaar. Er zijn studenten die aan het werk gaan, maar bijvoorbeeld nog nooit een dagvaarding in het echt gezien hebben. De overgang van studeren naar werken wordt dan ook veel soepeler. Alle advocatenkantoren verwachten ook dat wij stages lopen. Waarom zou de universiteiten hier dan geen tijd voor vrij maken?

Zes universiteiten in Nederland hebben een betere rechtenfaculteit dan die van Groningen volgens onderzoek van QS Top Universities. Er moet dus iets aan het onderwijs veranderen om te verbeteren. Ik weet zeker dat een vierde jaar zal bijdragen aan een beter aanschrijving van de faculteit. Groningen heeft een van de weinige faculteiten in Nederland die geen keuzeruimte in vakken op andere faculteiten laat. Lessen in bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden en retorica of minors op andere faculteiten kunnen het extra jaar compleet maken. Op alle punten zal de Groningse rechtenstudent beter worden.

Na onze studie moeten wij minimaal tot ons zeventigste nog aan het werk. Alles moet ons binnen drie jaar worden bijgebracht, waarom zoveel haast? Als de pensionsleeftijd met vele jaren omhoog gaat, dan kan er bij de studie ook wel een jaartje op, toch?

Het enige nadeel die ik zou kunnen bedenken is dat een vierde jaar van de bachelor veel geld kost. Voor zowel de universiteit als voor de student. Zeker met het huidige leenstelsel is dat een dure grap. Maar goed, bijna geen enkele student loopt nominaal tegenwoordig. Ik zelf ook niet meer. Veel studenten doen toch al vier of meer jaar over de bachelor.

Een jaar langer studeren is een jaar langer genieten van je studententijd. Dat jaartje extra kost misschien wel wat meer geld. Maar wij als Groningse juristen hebben straks een gouden toekomst waar die paar honderd euro extra schuld zo weggepoetst is.

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven