Battle of the drums: Burundi versus Rwanda

Delen:

De relatie tussen de buurlanden Burundi en Rwanda is al langer slecht. Zo slecht, dat de deelname van Burundische vluchtelingen aan East Africa’s Got Talent zorgt voor ophef op internet en op straat.

De landen maakten samen als Ruandu-Urundi deel uit van de Duitse kolonie, zijn na de dekolonisatie allebei hun president verloren door een vliegtuigcrash en hebben beide een genocide meegemaakt. Ondanks de gelijkenissen tussen Burundi en Rwanda gaan de landen maar moeizaam met elkaar om. Over en weer beschuldigen ze elkaar er bijvoorbeeld van dat zij rebellen herbergen.

Interne problemen, zoals politieke instabiliteit en armoede, hebben gezorgd voor een stroom van Burundische vluchtelingen. Deze vluchtelingen hebben zich onder andere in Rwanda gevestigd. Voor het programma East Africa’s Got Talent heeft een groepje Burundische vluchtelingen in Rwanda meegedaan met een van oorsprong Burundische drum-act. De Burundische overheid is hier om meerdere redenen niet blij mee. Zo is het wettelijk verboden om op deze drums te spelen zonder toestemming van de overheid. Verder maken de drums deel uit van Unesco’s Werelderfgoedlijst. De stroeve relatie tussen Burundi en Rwanda is de druppel.

Willy Nyamitwe, de adviseur van de Burundische president, heeft over deze aflevering getweet. Via zijn tweet laat hij weten dat deze auditie afdoet aan de kwaliteit en originaliteit van de traditionele drums. Verder zijn traditionele drummers de straat op geweest in Bujumbura, het centrum van Burundi, om te protesteren tegen de auditie van de vluchtelingen in Rwanda. De Rwandese minister van buitenlandse zaken Olivier Ndugungirehe heeft ook gereageerd via zijn Twitter. Hij vindt dat de Burundische overheid en burgers hun aandacht beter op belangrijke zaken kunnen richten. Buiten deze twee ambtenaren hebben vele andere burgers hun meningen verkondigd via social media.

East Africa’s Got Talent, dat Kenia, Tanzania, Rwanda en Oeganda vertegenwoordigt, heeft laten weten geen negatieve bedoelingen gehad te hebben met het uitzenden van de auditie. Het programma zou namelijk moeten staan voor de diversiteit in de Oost-Afrikaanse regio. De deelnemers hebben verder niet meegedaan als vertegenwoordigers van Burundi, maar als individuen die legaal in Rwanda verblijven.

Mocht je de auditie willen zien, dan kan dat hier. Voor een voorbeeld van de drums in een traditionele setting, klik je hier.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven