Beveiliging van rechtbanken – wie doet er nu wat?

Het beveiligen van ‘high profile’ strafzaken – denk bijvoorbeeld aan het Marengo-proces – is een logistieke klus van jewelste. Sterker nog, hier gaat zoveel werk mee gepaard dat zelfs voor wordt gesteld om de landmacht om hulp te vragen. Maar wie doet eigenlijk wat op het gebied van het bewaken en beveiligen van onze strafzaken?

Delen:

beeld: Depositphotos

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het de Nederlandse politie die primair belast is met het beveiligen van objecten en/of personen met een hoog dreigingsrisico. Dit wordt uitgevoerd door een speciaal Team Bewaken en Beveiligen (TBB). Vanaf begin 2022 krijgt iedere politie-eenheid in Nederland beschikking over een dergelijk team. Deze teams krijgen een langdurige training waarin zij leren welke bevoegdheden aan hen toekomen op basis van het stelsel Bewaken en Beveiligen. Wie denkt dat het enkel om politieagenten met net even wat meer gespecialiseerde kennis gaat heeft het mis. Deze beveiligingsteams beschikken namelijk in tegenstelling tot reguliere politie-eenheden niet over de standaard Walther P99 maar over de semiautomatische Heckler & Koch MP5.

Marechaussee als extra inzet

Voor uitzonderlijke situaties helpt de Koninklijke Marechaussee (KMAR) een handje, in het bijzonder de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Dit team beschikt over een aantal onderverdeelde beveiliging, observatie- en arrestatieteams. De BSB beschikt onder andere over kogelvrije voertuigen, HK416-aanvalsgeweren en aanhoudingshonden om alles in goede banen te leiden. Bijzonder aan de Koninklijke Marechaussee is dat zij zowel defensie- als politietaken op zich neemt. Dit is onder andere van belang voor het bewaken en beveiligen van strafzaken waarin een ernstige bedreiging bestaat op daadwerkelijke vuurgevechten.

Hulp van het leger?

Met al deze politie-eenheden en bijkomende Marechaussee ondersteuning zou men denken dat het wel goed zit met de beveiliging van rechtbanken en gerechtshoven. Dit blijkt alleen ijdele hoop te zijn. Niet zo lang geleden is namelijk naar buiten gekomen dat Ridouan Taghi, hoofdpersoon in het bekende Marengo-proces, van plan was om een ontsnappingspoging op poten te zetten om zichzelf met geweld te bevrijden uit de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught. Mede op basis hiervan is besloten om de beveiliging aanzienlijk op te schroeven. Per konvooi naar de rechtbank worden er enkele honderden politieagenten opgetrommeld om ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Om de druk bij de politie te verminderen is voorgesteld om reguliere defensie-eenheden (bijvoorbeeld de landmacht) in te schakelen ter ondersteuning.

Kritiek op defensie ondersteuning

Het klinkt als een logisch plan om extra militairen in te zetten in een poging de druk bij de politie te verlichten. Het is alleen wel zo dat het de nodige haken en ogen met zich meebrengt. Het belangrijkste bezwaar tegen de inzet van militairen bij het beveiligen van strafzaken is het feit dat zij niet over dezelfde bevoegdheden beschikken als reguliere politie-eenheden. Het team binnen de politie wat belast is met de beveiliging en bewaking van personen en/of objecten handelt binnen het kader van het stelsel Bewaken en Beveiligen. Om dit te mogen doen hebben zij een gespecialiseerde politietraining voltooid waarin geleerd wordt om afwijkend gedrag waar te nemen.

Defensie-eenheden (met uitzondering van de KMAR) beschikken niet over deze training. Dit kan vrij eenvoudig verholpen worden door het stelsel Bewaken en Beveiligen integraal onderdeel te maken van de reguliere opleiding. Nu is het wel de vraag in hoeverre de reguliere defensie-eenheden een gewenste toevoeging zijn voor het beveiligen. Immers, het valt ook te betogen dat er meer geld naar de politie kan gaan om de totstandkoming van de TBB teams te intensiveren. Een ding is alleen wel zeker: in het huidige criminele klimaat is het beveiliging van strafzaken niet zomaar iets. Voor je het weet staan er een aantal schietgrage vriendjes op de stoep om de verdachte vrij te maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven