Advocaten: ‘Regering, veroordeel schending mensenrechten Israël’

In een pamflet op social media toont een groep advocaten zich bezorgd over de opstelling van de Nederlandse overheid in de oorlog tussen Hamas en Israël. Op 29 oktober hielden ruim 120 van hen in toga een stille tocht door het centrum van Amsterdam, waarna de verklaring werd voorgelezen.

Delen:

De oproep, die onder meer wordt verspreid via LinkedIn en X (het voormalige Twitter) is inmiddels ondertekend door ruim 600 advocaten en andere juristen. Titel is: Stop de illegale bezetting en veroordeel de oorlogmisdaden en mensenrechtenschendingen door Israël.

Eenzijdige opstelling

In een toelichting op LinkedIn schrijft advocaat Reinout Sterk (die zich onder meer met militair recht bezighoudt) dat de advocaten zowel de “onevenredige reactie en de daarmee gepaard gaande wandaden van het Israëlische regime” als de misdaden van Hamas veroordelen. Maar de eenzijdige opstelling van de Nederlandse regering over de schendingen van het recht door Israël baart hen zorgen.

Niet aan de zijlijn

“Wij, de ondergetekende advocaten, willen niet aan de zijlijn blijven staan” staat in de tekst. “Wij kunnen niet onze ogen sluiten voor het feit dat met de Israël-Palestina situatie dubbele standaarden lijken te worden gehanteerd. Toen Rusland Oekraïne binnenviel verdrongen politici elkaar om het onrecht van de hoogste torens te schreeuwen. Terecht ook. Maar nu, terwijl in ieder geval Noord-Gaza etnisch gezuiverd wordt en het Palestijnse volk collectief gestraft wordt voor de misdaden van Hamas, blijft het veel te stil.”

Artikel 90 Grondwet

De groep roept de Nederlandse regering op om zich uit te spreken vóór een staakt-het-vuren, en om “ten aanzien van de misdaden die al decennia lang tegen het Palestijnse volk worden gepleegd” te handelen volgens artikel 90 van de Grondwet. Dit artikel luidt: “De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde”. De advocaten vinden dat de regering die taak verzaakt door Israël onvoorwaardelijk te steunen en diens wandaden niet duidelijk te veroordelen.
Ook vinden de ondertekenaars dat de Nederlandse overheid zich tot het maximale moet inspannen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de illegale bezetting van Palestijnse gebieden door Israël en dat zij de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen van Israël in de duidelijkst mogelijke bewoordingen moet veroordelen.

Stille tocht

Na de stille tocht zijn de betrokken advocaten en juristen zich aan het bezinnen op de vraag welke vervolgstappen zij vanuit Nederland kunnen nemen om een positieve bijdrage te leveren aan de humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden.

Dit bericht is op 30 oktober aangevuld met informatie over de stille tocht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven