Herstelbemiddeling

Delen:

Er is wat gaande in het strafrechtwereldje. Om mij heen hoor en lees is steeds vaker positieve geluiden over herstelbemiddeling en mediation in strafzaken. Afgelopen zomer werd ik op een begrafenis onverwacht aangesproken door een familielid van een slachtoffer van een partnerdoding.

Ik had destijds de man bijgestaan die in een vlaag van verstandsverbijstering de moeder van zijn kinderen om het leven had gebracht. Het was inmiddels acht jaar geleden maar de boosheid was nog volop aanwezig. Aan de ene kant begrijpelijk. De dader was alweer een tijdje op vrije voeten en een nieuw leven aan het opbouwen. Iets wat de ander kennelijk maar niet wil lukken. Begrijpelijk, maar het kan ook anders. Zo ontmoette ik de moeder van een jonge vrouw die zeventien jaar geleden om het leven was gebracht. Ik stond destijds eveneens de dader bij. Ik bewonderde de wijze waarop zij nu in het leven staat. Pijn en verdriet hebben tijd nodig maar ik bemerk dat contact met de dader kan helpen om je als nabestaande te bevrijden van de boosheid en onbegrip. Onbeantwoorde vragen kunnen beantwoord worden met als doel verder te kunnen met je leven.

Ik was te gast op een bijeenkomst van Perspectief Herstelbemiddeling. Deze organisatie begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenisDaar sprak een vrouw over de contacten met de man die haar broer om het leven had gebracht. Zij heeft hem mede door deze gesprekken uiteindelijk kunnen vergeven. Ook bij daders is er vaak behoefte om buiten de zittingszaal om naar het verhaal van de slachtoffers dan wel nabestaanden te luisteren en ook oprecht spijt te betuigen. Ons rechtssysteem gaat veelal uit van vergelding. In zaken met een zwijgende of tegen beter weten in ontkennende verdachte valt er ook weinig te herstellen. Maar als er sprake is van het tegendeel is het voor alle betrokkenen van belang om te bezien welke mogelijkheden tot herstel er zijn. Steeds meer advocaten raken bekend met het herstelrecht en staan hiervoor open. Ook worden er regelmatig avonden van het herstelrecht georganiseerd en geven scholen aandacht aan deze andere manier van strafafdoening. Zelf liet ik al eerder weten meer voldoening te halen uit het bijstaan van verdachten die bekennen en ook oprecht spijt betuigen. Ik pleit ervoor dat er meer aandacht voor het herstelrecht ontstaat in de zittingszaal maar ook daarbuiten. Zoals gezegd, bemerk ik dat de aandacht voor herstelrecht groeiende is en dat is een schone zaak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven