Carlijn van der Hek winnaar van de BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht 2022

De BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht 2022 is gewonnen door Carlijn van der Hek. De titel van haar scriptie: ‘De strijd tegen faillissementsfraude – Een juridisch onderzoek naar de rol van de rechter-commissaris bij signalering van faillissementsfraude.'

Delen:

beeld: Depositphotos

De BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht is een prijs voor de beste scriptie op het gebied van het insolventierecht. Carlijn van der Hek schreef haar scriptie aan de Universiteit Leiden, en BUREN deed verslag van de uitreiking: “In haar scriptie gaat Carlijn in op de strijd tegen faillissementsfraude. In de praktijk wordt die fraudebestrijding door de curator niet altijd als leuk en nuttig ervaren, maar dat geldt zeker niet voor de scriptie die Carlijn heeft geschreven. Het onderzoek dat zij heeft verricht is niet alleen nuttig, maar ook leuk om te lezen. Dat komt mede door de enorme veelzijdigheid van de scriptie. De scriptie bevat literatuuronderzoek, maar ook een kwantitatief onderzoek naar de omvang en vorm van faillissementsfraude en een kwalitatief onderzoek naar problemen van de rechter-commissaris bij signalering van faillissementsfraude. Dergelijk onderzoek kost veel tijd. Mede om die reden komt het weinig voor dat studenten kwantitatief of kwalitatief onderzoek doen, maar Carlijn heeft gewoon beide onderzoeksmethoden gebruikt.”

“Dat er veel werk in de scriptie zit is het vermelden waard, maar natuurlijk niet de reden dat Carlijn de scriptieprijs wint. Het onderwerp faillissementsfraude wordt in alle facetten op een gestructureerde manier onderzocht. De gesignaleerde problemen zijn goed onderbouwd en de aanbevelingen zijn helder en concreet. Kortom: het is gewoon een heel mooie en veelzijdige scriptie.”

Eervolle vermelding

Er is ook een eervolle vermelding toegekend, en wel aan de scriptie van Zafar Shaikhli, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. “Zijn scriptie bevat een onderzoek naar noodfinanciering onder de WHOA. Dit onderwerp is voor de praktijk buitengewoon relevant. Het is geen makkelijk onderwerp, omdat er zeker in de Nederlandse context niet veel over is geschreven. Ook is er nog maar weinig jurisprudentie over artikel 42a Fw. Mede met behulp van een behandeling van de noodfinanciering in de Verenigde Staten brengt Zafar het onderwerp op een duidelijke manier voor het voetlicht en komt hij tot een goed gefundeerde en nuttige aanbeveling.”

De jury en scripties

De jury bestond uit prof. mr. H. Koster, wetenschappelijk directeur en hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Leiden, H.J. de Kloe, universitair docent Insolventierecht aan de Universiteit van Rotterdam en M.J.H. Vermeeren, advocaat en partner herstructurering en insolventie bij BUREN. Benieuwd naar de scripties van de genomineerden, je vindt ze hier:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven