Coen Modderman over een flinke inschattingsfout

Coen Modderman rondde in 2012 cum laude de master staats- en bestuursrecht af.  Nu, elf jaar later, is hij benoemd tot hoogleraar recht in de decentrale overheden. Ruim voor zijn veertigste. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

mrvdw Modderman
Coen Modderman 'nu'

Coen Modderman (33) begon in 2008 aan de studie rechten aan de Universiteit Utrecht en rondde daar in 2012 cum laude de master staats- en bestuursrecht af. Nu, anno 2023, is hij begonnen met een nieuwe baan: hoogleraar recht in de decentrale overheden bij de Open Universiteit. Daarnaast is hij Thorbecke-fellow bij de Universiteit Leiden.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Studiereizen (met name die naar Ierland en Noord-Ierland) waren hoogtepunten, door de combinatie van interessante inhoudelijke verhalen en mooie feestavonden. 

De slechtste herinnering weet ik zo gauw niet, maar mijn meest gênante herinnering is dat ik een keer bij een nabespreking van een tentamen bestuursprocesrecht met een docent in discussie ging over de strekking van een annotatie van R. Ortlep. Na een minuut of vijf verloor ik de discussie en kwam ik erachter dat ik tegenover Rolf zelf aan tafel zat. 

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Meest: comparative constitutional law. Fascinerend om het recht van andere staten in te duiken op het prachtige gebied van het staatsrecht.

Minst: burgerlijk procesrecht. Of eigenlijk alle privaatrechtelijke vakken. Toen ik rechten als studie koos, zag ik een toekomst in het notariaat voor me, maar in het eerste kwartaal van het eerste studiejaar kwam ik er al achter dat mijn hart bij het staats- en bestuursrecht lag. Dat was dus een flinke inschattingsfout, maar desalniettemin gelukkig toch een prima studiekeuze.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Paulien Willemsen was mijn docent en scriptiebegeleider tijdens de master. Haar manier van lesgeven sprak mij ontzettend aan: zeer scherp, nauwkeurig en deskundig, maar alles met een soepele en leuke toon. Een plezier als student, en een voorbeeld en inspiratiebron toen ik later zelf docent werd. 

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Een half jaar of een jaar in het buitenland studeren en wat bètavakken volgen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Het is mooi om veel uit je studie te willen halen en veel ernaast te doen, maar houd in de gaten dat je niet omvalt en dat je een beetje gelukkig bent en blijft in het leven. Ik heb helaas in mijn nabije omgeving gezien wat er kan gebeuren als perfectionisme en torenhoge ambities dingen als ontspanning, plezier en tijd voor dierbaren verdrukken.

Coen Modderman is deze week ook Mr. van de week. Kijk hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven