Coen Modderman over het huis van Thorbecke

Mr. van de week is Coen Modderman. Per 1 augustus 2023 is hij benoemd tot hoogleraar Recht in de decentrale overheden aan de Open Universiteit.

Delen:

mrvdw Modderman
Coen Modderman 'nu'

Van harte gefeliciteerd! Had u ooit durven dromen (ruim) voor uw veertigste hoogleraar te zijn?
“Veel dank! Ik had dit – zeker tot het moment waarop ik werd geattendeerd op de vacature voor deze specifieke leerstoel – niet verwacht. Toen ik de vacaturetekst van de Open Universiteit las, zag ik direct veel raakvlakken en mogelijkheden, dus wellicht dat ik toen heel voorzichtig begon te dromen. Maar ja, het was nog maar afwachten of het enthousiasme wederzijds zou zijn.”

Rijk-provincie-gemeente. Staat het huis van Thorbecke nog fier overeind, of wordt het onderhand tijd voor een renovatie?
“Dat ligt er een beetje aan wat je onder een renovatie verstaat. Er is genoeg ruimte voor verbetering op veel verschillende (zowel specifieke als overkoepelende) thema’s binnen en tussen deze overheidslagen. Renoveren in de zin van die hoofdstructuur Rijk-provincie-gemeente helemaal omgooien, lijkt me (op dit moment) echter geen goed idee. Er is in de afgelopen jaren al veel gewijzigd, zoals decentralisatie in het sociaal domein, de overgang van Wob naar Woo, de voorbereidingen op de Omgevingswet, meer aandacht voor maatwerk en evenredigheid bij bestuurlijk optreden etc. En ondertussen waren er recordaantallen vacatures bij decentrale overheden.”

Welke accenten bent u van plan te leggen in uw onderwijs en onderzoek?
“Ik wil eigenlijk heel breed aan de slag: openbare orde, veiligheid, handhaving, sociaal domein, rechtsbescherming, interbestuurlijk toezicht, openbaarheid, machtenscheiding, behoorlijk bestuur en meer. Het terrein waarop de leerstoel ziet, is daar gelukkig breed genoeg voor. Verder zijn er bij de rechtenfaculteit van de OU veel interessante initiatieven, dus de lijst wordt allicht nog (veel) langer. En met Geerten Boogaard en de andere Thorbecke-fellows van de Universiteit Leiden wil ik ook blijven samenwerken. Kortom: genoeg te doen!”

41% van de OU-rechtenstudenten werkt daarnaast in het openbaar bestuur en het domein van veiligheid en justitie. Is dat anders dan lesgeven aan ‘voltijdsstudenten’ in Utrecht?
“Daar moet ik nog achter gaan komen, maar waarschijnlijk wel. Het geeft een extra laag aan het onderwijs als er (veel) ervaringsdeskundigen in de werkgroep zitten. Toen ik bijvoorbeeld gastdocent staatsrecht was aan de University of Curaçao, was een van de studenten bij het betreffende vak rechercheur. Dat leidde tot interessante interacties en gezichtspunten.”

U promoveerde op de betrokkenheid van het parlement bij de totstandkoming van verdragen. Speelt dat thema nog een rol in uw werk met betrekking tot decentrale overheden?
“Dat specifieke onderwerp zal geen grote rol spelen. Veel verdragsrecht zelf speelt natuurlijk in de decentrale overheidspraktijk wel degelijk een rol, bijvoorbeeld wanneer decentrale overheden aan de lat staan om elementen eruit te verwezenlijken en als een verdrag beperkingen oplegt aan wat een overheidsinstantie kan en mag doen. Bovendien ging mijn promotieonderzoek voor een belangrijk deel over de verhouding tussen staatsmachten. Dat thema zal zeker een rol blijven spelen, alleen dan op andere onderwerpen dan verdragstotstandkoming.”

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
“Deze benoeming staat op een gedeelde eerste plaats met een afscheidsbijeenkomst die collega’s en studenten van het Utrecht Law College Tilia in 2018 voor mij hebben georganiseerd, toen ik daar afzwaaide als lid van het docentenbestuur. Mochten degenen die bij de organisatie daarvan betrokken waren dit lezen: nogmaals veel dank daarvoor!”

Wat is uw drijfveer als jurist?
“Heel simpel en cliché: dingen wat beter maken. Door kritische en hopelijk zinnige dingen te zeggen en te schrijven over publiekrecht en openbaar bestuur.”

Met welke beroemdheid zou u – als het moet – een gevangeniscel willen delen?
“Nas, Jay Z of – als de cel daartoe voldoende ruimte biedt – de hele Wu-Tang Clan.”

Benieuwd naar de studententijd van Coen Modderman, kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven