Commissie die adviseert over nieuwe notarissen weer op volle sterkte

Demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft acht leden benoemd als lid van de Commissie toegang notariaat. De vorige commissie was opgestapt uit protest over de manier waarop de minister met haar adviezen omging.

Delen:

Depositphotos_6125266_S-vergadering
beeld; Depositphotos

De Commissie toegang notariaat (CTN) nam vorig jaar november collectief ontslag nadat Weerwind een aantal volgens de commissie ongeschikte kandidaat-notarissen tot notaris had benoemd.

Drie benoemingen

Na Kamervragen bleek dat het ging om drie kandidaten. Ondanks het negatieve advies van de commissie benoemde Weerwind hen toch tot notaris. De minister stelde dat hij hun benoeming had doorgezet omdat zij ‘voorzieningen hadden getroffen’.
In totaal bracht de CTN vorig jaar 78 adviezen uit, waarvan vier negatief.

Persoonlijke geschiktheid

De CTN bestaat sinds 2013 en oordeelt over de persoonlijke geschiktheid van kandidaat-notarissen voor benoeming tot notaris of aanwijzing tot toegevoegd notaris. Op grond van artikel 8 van de Notariswet is de minister verplicht advies in te winnen bij de commissie. Benoeming wordt geweigerd bij “onvoldoende gebleken persoonlijke geschiktheid” voor het ambt of “gegronde vrees voor enige schade aan de eer en het aanzien van het notarisambt”.

Tijdelijke commissie

Nadat de commissie was opgestapt heeft het ministerie een tijdelijke commissie benoemd, om ervoor te zorgen dat de het benoemen van notarissen gewoon kon doorgaan. Het lag in de bedoeling dat er een jaar later weer een nieuwe, permanente commissie zou zijn.
Dat is gelukt met de benoeming per 1 december van acht commissieleden (een enkeling is herbenoemd). De commissie bestaat uit oud-notarissen Aart Barkey Wolf en Boudewijn Waaijer; notarissen Marianne Heuvelmans en Hans Ruijgrok, adviseur ethisch leiderschap en oud-officier van justitie Kitty Nooy, rechter Monetta Ulrici, advocaat Martine Höfelt en oud-accountant Marja Spaans-den Heijer. Barkey Wolf, die onlangs Mr. van de week was, is voorzitter van de commissie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven