Commissie gaat integriteit J&V in de gaten houden

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ministerie van J&V Foto Eran Oppenheimer Rijksvastgoedbedrijf
foto: Eran Oppenheimer (Rijksvastgoedbedrijf)

Het al jaren door affaires geplaagde ministerie van Justitie en Veiligheid stelt een onafhankelijke integriteitscommissie in.

In verschillende kranten stond dit weekend een advertentie waarin het ministerie van Justitie en Veiligheid op zoek is naar een voorzitter en twee leden voor deze commissie. Het instellen van deze commissie moet een bijdrage leveren aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het ministerie.

WODC-affaire

Op het ministerie speelden de afgelopen jaren verschillende integriteitskwesties, zoals onder meer de WODC-affaire. Een onderzoekster van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) meldde dat zij onder druk was gezet om te zorgen dat conclusies over het drugsbeleid pasten in het beleid van toenmalig minister Opstelten. Deze klacht bleef twee jaar liggen, maar lekte eind 2017 uit via tv-programma Nieuwsuur. De WODC-affaire leidde uiteindelijk tot het vertrek van de directeur van het WODC én die van een topambtenaar van het ministerie die zich met de afwikkeling bemoeide.

Zonder last of ruggespraak

De integriteitscommissie, die begin 2020 van start moet gaan, maakt geen onderdeel uit van het ministerie. Het meldpunt zal zich − fysiek en digitaal − buiten het ministerie bevinden. Justitieambtenaren kunnen bij de commissie vermoedens van misstanden en niet-integer gedrag melden. De commissie bepaalt vervolgens zonder last of ruggespraak over de vraag of en hoe deze meldingen of klachten verder moeten worden onderzocht.

Openbaar Ministerie

Op het instellen van een onafhankelijke integriteitscommissie bij J&V is sterk aangedrongen door de FNV. Een van de leden van de commissie wordt aangewezen door de vakbonden en de ondernemingsraad van justitie.

De bond FNV hoopt overigens ook dat er bij het Openbaar Ministerie een dergelijke commissie zal worden ingesteld: “Het Openbaar Ministerie weigert tot nu toe helaas om met zo’n commissie in te stemmen. En dat terwijl het College van procureurs-generaal toegeeft dat ogen van buitenaf nodig zijn.”

Andere diensten

Onder de reikwijdte van de commissie vallen naast het ministerie ook een aantal andere diensten: onder andere het WODC, de Dienst Justitiële Inrichtingen, het Nederlands Forensisch Instituut, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Raad voor de kinderbescherming en het Centraal Justitieel Incassobureau.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top