Corrette Ploem (Amsterdam UMC) wilde vooral Amsterdam ontdekken

Ruim dertig jaar geleden studeerde Corrette Ploem af. Nu is ze niet alleen gezondheidsjurist bij het Amsterdam UMC, maar ook nog benoemd tot bijzonder hoogleraar. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Corrette Ploem (55 jaar) studeerde van 1985-1991 Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Nu, ruim dertig jaar later, werkt zij als UHD gezondheidsrecht bij het Amsterdam UMC en als bijzonder hoogleraar Recht, zorgtechnologie en geneeskunde vanwege de KNMG bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb niet echt een beste herinnering. Aan het begin van mijn studie was ik vooral bezig met het ontdekken van Amsterdam. Ik ging niet zo vaak naar college, was ook niet zo geïnspireerd. Ik twijfelde zelfs even of de rechtenstudie wel iets voor mij was. Maar in de loop der jaren heb ik mijn draai helemaal gevonden. Leuk was mijn lidmaatschap van de redactie van het studentenblad ALIBI, dat was een gezellige club mensen.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete vakken waren vakken die niet zo ‘droog’ waren, waarvan gezondheidsrecht (waarin ik me later gespecialiseerd heb) een goed voorbeeld is. Ook een vak als rechtsfilosofie vond ik leuk, inspireerde me. Het minste had ik op met rechtseconomie en formeel strafrecht; die vakken heb ik ‘met de hakken over de sloot’ gehaald.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Ik herinner me nog de docent die ik had voor het keuzevak huurrecht (Rueb). Die gaf gedreven les, kon helder uitleggen hoe het systeem van het huurrecht in elkaar zat. Ik was lichtelijk teleurgesteld toen ik ‘maar’ een 7,5 voor mijn mondeling kreeg. Dat was volgens mij omdat ik de nummers van de BW-bepalingen niet uit mijn hoofd kende, ha ha.

LowRes_20200211_JvK_Corette_Ploem_03 (002)-bc142395Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Niets. Ik heb toen de goede vakken gekozen, of liever gezegd: ik ben na mijn studie de richting uitgegaan die ik wilde: het gezondheidsrecht; mijn scriptie ging daar ook al over. Achteraf gezien waren er wel andere studies geweest die ik interessant had gevonden, zoals psychologie. Binnen dat vakgebied lijkt me het doen van wetenschappelijk onderzoek ook erg interessant.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Switch niet te snel van studie als je door de studie van keuze niet direct gegrepen wordt. Geef het even de tijd. Ik heb zelf een jaartje nodig gehad om er goed in te komen; toen het beter ging, werd ik vanzelf gemotiveerd.

Corrette Ploem is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top