De 10 grootste Nederlandse criminelen

Delen:

De afgelopen tijd worden er steeds meer series gemaakt die een blik werpen op de Nederlandse onderwereld. Series als Mocro Maffia en Judas worden massaal bekeken en zelf kijk ik deze series ook maar al te graag. Ik vroeg me dan ook af wie nu eigenlijk de meest gezochte criminelen van Nederland zijn of waren.

10. Charles Zwolsman

Zwolsman was eigenaar van een groothandel in bloemen op de bloemenveiling in Aalsmeer. Nadat zijn bedrijf failliet ging, besloot hij in de drugshandel te gaan. Zijn bende smokkelde hasj uit Marokko en een deel daarvan werd vervolgens doorgesmokkeld naar het Verendigd Koninkrijk. In 2011 is hij overleden in de gevangenis.

9. Etienne Urka

Urka begon als lijfwacht van Klaas Bruinsma en groeide uit tot de tweede man van de organisatie. In 1998 werd hij veroordeeld wegens hasjhandel, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Hij is nooit veroordeeld.

8. Cor van Hout

Naast Holleeder was Cor van Hout een van de Heinekenontvoerders. Nadat hij in 1991 vrijkwam bouwde hij een bende op die belangen had in onder andere de seksbranche. Er werden meerdere malen aanslagen gepleegd op Van Hout. In 2004 werd hij alsnog geliquideerd.

7. Johan Verhoek

Ook Verhoek is een bekende naam in de drugswereld. In de jaren tachtig nam hij de drugsbende van René van Schouten over. Deze bende werd steeds machtiger en Verhoek zou hebben willen samenwerken met Bruinsma. Toen Bruinsma dit niet wilde besloot Verhoek langzaam zijn zaken over te nemen. Verhoek wordt meerdere malen genoemd als potentiële opdrachtgever voor de moord op Bruinsma.

6. Sreten ‘Jotsa’ Jocic

Hij hield zich vooral bezig met wapenhandel en het vervaardigen van vals geld. In Duitsland werd hij gezocht wegens verdenking van smokkel van heroïne en cocaïne. In 1993 werd hij door het gerechtshof in Amsterdam al veroordeeld voor het beschieten van een politieman.

5. Stanley Marschall Hillis

Hills wordt verdacht van beroving, afpersing, moord, drugshandel en witwassen. Na de liquidatie van Bruinsma wist hij de macht te grijpen en verdiende miljoenen met de handel in XTC. Ook wist Hillis uit de gevangenis te ontsnappen toen hij vastzat voor een bankoverval.

4. Willem Holleeder

Holleeder is vooral bekend geworden door de Heinekenontvoering. Na het uitzitten van zijn straf heeft hij zich opgewerkt tot de top van de misdaadwereld. Ook werd hij veroordeeld voor het afpersen van vastgoedhandelaren. In 2012 kwam hij vrij en op dit moment loopt een proces tegen hem voor verschillende liquidaties.

3. Sam Klepper & Johnny Mieremet

Eind jaren tachtig stond dit duo in dienst van Klaas Bruinsma. Na het overlijden van Bruinsma werd het duo bekend onder de naam Spic & Span. Deze naam hadden ze te danken aan de grondige manier waarop er met tegenstanders werd afgerekend. Klepper werd in 2010 geliquideerd. In 2004 werd Mieremet in Thailand geliquideerd.

2. Willem Endstra

Willem Endstra was een vastgoedhandelaar die werd verdacht van witwaspraktijken. Het geld dat hij witwaste zou zijn verdiend door grootschalige handel in XTC en grootte hasjtransacties. Endstra hield een low profile en er is dan ook niet veel over hem bekend. In 2004 werd hij vermoord.

1. Klaas Bruinsma

Bruinsma was de eerste echte drugsbaron van Nederland. Eind jaren tachtig was hij zelfs de grootste drugsbaron van Europa. Hij had veel contacten bij de politie en hierdoor wist hij lang uit het zicht van justitie te blijven. In 1991 wordt hij geliquideerd door Martin Hoogland, een ex- politieman die voor de Joegoslavische maffia is gaan werken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven