De bomen van het Amstelpark staan op voor hun eigen rechten

Op zondag 16 oktober 2022 vindt in samenwerking met kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam een speculatieve rechtszaak plaats waarbij kunstenaar Elmo Vermijs de bomen van het park introduceert als juridische rechtspersoon. De bomen zouden op deze manier vervuilers kunnen vragen om rekening te houden met hun leefomgeving.

Delen:

foto: Depositphotos

Vermijs werkt bij deze speculatieve rechtszaak samen met de milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis. Als bewijslast wordt mede gebruik gemaakt van jaarringonderzoek dat het DendroLab van Wageningen University & Research heeft uitgevoerd bij ruim 50 vijftig bomen in het Amsterdamse park.

Rechten voor natuur

Vermijs onderzoekt in het project Het Amstelpark: de bomen vertellen hun verhaal hoe een juridische status voor bomen – en andere anders-dan-menselijke entiteiten– kan bijdragen aan een betere bescherming van bossen en stadsparken. Deze speculatieve rechtszaak volgt de lijn van de internationaal steeds invloedrijker wordende rechten-voor-natuur beweging.

Bomen als stille getuigen

In de speculatieve rechtszaak worden ook de bomen van het Amstelpark gehoord. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant, zijn 50 jaar lang de stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen.

Parlement van de bomen

Boombioloog Ute Sass-Klaassen deed samen met studenten van de Wageningen University & Research een jaarringonderzoek naar de bomen van het Amstelpark. Het onderzoek is te zien in de Orangerie van Zone2Source en komt ook terug in de speculatieve rechtszaak waarin Ute Sass-Klaassen als deskundige wordt gehoord.

In het Amstelpark is het Parlement van de Bomen opgebouwd, een installatie van Elmo Vermijs gemaakt van vijftig boomstammen die in het park hebben gestaan. Op zondag 16 oktober vindt in dit Parlement van de Bomen de speculatieve rechtszaak plaats. De advocaten en de kunstenaars houden een juridisch- en een artistiek pleidooi. Verschillende lokale vervuilers staan terecht en moeten zich verweren voor de rechters waaronder Marianne Thieme (voormalig lid Tweede Kamer en medeoprichter Partij voor de Dieren).

Shadow Floriade

De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade, een programma over het Amstelpark als proeftuin voor kunst en ecologie, die Zone2Source ter gelegenheid van vijftigjarig bestaan van het Amstelpark organiseert.

Meer info: zone2source.net/bomen

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven