De Nederlandse belastingdienst en jouw bankrekening in Turkije of Marokko

Zie jij je bankrekening in Turkije of Marokko in jouw vooraf ingevulde belastingaangifte staan of zijn er vragen gesteld aan jou over deze bankrekening door de Nederlandse belastingdienst? Dit is wat je moet weten!

Delen:

Al geruime tijd vindt er automatische gegevensuitwisseling plaats tussen belastingdiensten via banken om belastingontduiking tegen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het saldo op een bankrekening, de rente- en dividendinkomsten en de waarden van een kapitaal- of levensverzekering. Alhoewel Turkije en Marokko al een aantal jaren geleden akkoord zijn gegaan met de uitwisseling van financiële gegevens met andere landen, lijkt het erop dat de uitwisseling van deze gegevens met de Nederlandse belastingdienst nu daadwerkelijk plaatsvindt. Turkije schijnt deze informatie te delen vanaf 1 juli 2021 over de belastingjaren vanaf 2019. Vanaf wanneer Marokko de informatie deelt of zal delen, is nog niet duidelijk (1 september 2021 of 2022).

Voorbeeld

Stel: je woont in Nederland en hebt een bankrekening in Turkije. Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat je een Turkse afkomst hebt en vanwege de band met Turkije aldaar een bankrekening hebt (of vanwege andere redenen). De bank waar jij een rekening hebt, zal de gegevens over deze rekening – waaronder het banksaldo – delen met de Turkse Belastingdienst en de Turkse Belastingdienst deelt deze informatie met de Nederlandse Belastingdienst. Vervolgens bepaalt de Nederlandse Belastingdienst wat er met de informatie wordt gedaan.

Wat te doen

Indien de Belastingdienst op de hoogte raakt van het feit dat jij niet eerder opgave hebt gedaan van jouw buitenlandse bankrekening (simpelweg door de ontvangen informatie te vergelijken met eerdere aangiften), kan de Belastingdienst hier vragen over stellen of de buitenlande bankrekening in jouw vooraf ingevulde aangifte opnemen. Indien je de afgelopen 12 jaar geld had staan op deze bankrekening en daarover geen of te weinig belasting is betaald, zal de Belastingdienst een navorderingsaanslag op leggen (inclusief belastingrente). De te weinig betaalde belasting wordt dan teruggevorderd en dat kan behoorlijk oplopen afhankelijk van het aantal jaren waarin geen of te weinig belasting heeft betaald. Voor het (buitenlands) vermogen geldt wel een heffingsvrije drempel van ongeveer 30.000 euro in 2019 en die loopt op tot ongeveer 50.000 euro in 2022.

Verder kan je bij een vermoeden van opzet of grove schuld ook tegen een boete aanlopen van maximaal 300% over het verschuldigde belastingbedrag en indien de te weinig betaalde belasting 20.000 euro of meer is, loop je mogelijk tegen een strafrechtelijke procedure aan. De Belastingdienst kan er dan namelijk voor kiezen om de zaak te overhandigen aan het Openbaar Ministerie.

Let op: alhoewel de inkeermogelijkheid – het vrijwillig verbeteren van aangiften – een aantal jaren geleden is afgeschaft voor het buitenlandse vermogen, kan het zeker helpen als je openheid van zaken geeft over het achtergehouden vermogen. Transparantie en medewerking zorgt namelijk voor verlaging van het boetepercentage. Hoeveel de boete precies zal bedragen, blijft wel afhankelijk van de welwillendheid van de belastinginspecteur (die is niet altijd welwillend). Tegelijkertijd is het van belang om te weten dat de fiscus waarschijnlijk weet wat het saldo is op jouw buitenlandse bankrekening, ook al staat in jouw vooraf ingevulde aangifte een nul bij het buitenlandse vermogen. Indien het saldo daadwerkelijk nul is, hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken. Dit kan wel weer anders zijn, indien de buitenlandse bankrekening überhaupt niet eerder is opgegeven, terwijl daar in eerdere jaren bijvoorbeeld wel een positief saldo op stond.

Gevraagde informatie die voor de belastingheffing relevant kan zijn, dien je te verstrekken. Het is wel goed om te weten dat je jezelf in de vingers snijdt als je (te) uitgebreide antwoorden geeft op de gestelde vragen door de Nederlandse Belastingdienst. Informatie over de herkomst van het vermogen kan impact hebben op je portemonnee. Dit geldt ook voor informatie over het vermogen op jouw buitenlandse bankrekening over belastingjaren die de Nederlandse belastingdienst zelf niet heeft. Dit is bijvoorbeeld voor Turkije informatie over het vermogen vóór (waarschijnlijk) belastingjaar 2019. Hiermee wil ik niet de suggestie wekken dat je informatie moet achterhouden, maar het is van belang om te weten dat je niet meer informatie hoeft te verstrekken dan slechts noodzakelijk.

Tot slot: het kan in bepaalde gevallen zeker raadzaam zijn om contact op te nemen met een fiscaal advocaat waarmee je kan afstemmen wat verstandig is om te doen!

Vond je dit artikel interessant? Dan vind je dit artikel waarschijnlijk ook interessant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven