De opkomst van Drill Rap: oorzaak of gevolg van het criminele jeugdcircuit?

Veel steden worden op dit moment geteisterd door jongeren die met kapmessen, machetes en enorme keukenmessen op zak lopen. Burgemeesters en politie wijzen het nieuwe muziekgenre ‘Drill Rap’ als oorzaak aan voor deze criminaliteit. Maar klopt dit wel? Is het niet zo dat deze muziek eerder als een gevolg van al bestaande jeugdcriminaliteit moet worden gezien?

Delen:

beeld: Depositphotos

Messenbezit onder jongeren is exponentieel aan het toenemen. Uit gegevens van de politie blijkt dat er in 2019 in totaal 1286 messen in beslag zijn genomen bij minderjarigen, variërend van normale keukenmessen van de Blokker tot aan machetes, stiletto’s en vlindermessen. Het is niet zo dat deze messen enkel en alleen gedragen worden om stoer te doen. Daar waar er in 2018 om en nabij de 200 steekincidenten plaatsvonden met een minderjarige verdachte waren dit er in 2019 al ruim 380. Het aantal minderjarige slachtoffers is ten opzichte van 2018 gestegen van 140 naar 200. Het is dan ook niet zo raar dat burgemeesters en politie graag dé oorzaak aan willen wijzen voor deze explosieve toename.

Overgewaaid uit de VS

Zelfs mensen die in hun vrije tijd alleen naar The Beatles of ABBA luisteren hebben de term ‘drill rap’ vast wel eens voorbij zien komen. Dit muziekgenre komt oorspronkelijk uit Chicago, al is het sub-genre UK Drill ook in Engeland sterk in opkomst. De term ‘drill’ staat voor het te pakken nemen van een rivaliserende persoon of bende. Je hoeft maar een video van een drill rapper te bekijken om te zien waar het voornamelijk om draait: drugshandel, bivakmutsen, grote stapels geldbundels en vooral heel veel messen en machetes. Wie deze videoclips ziet kan maar een conclusie trekken: het gaat er op de straat ontzettend hard aan toe. Wie niet bereid is een ander van het leven te beroven zal zelf het loodje leggen door toedoen van een andere bende.

Oorzaak of juist een gevolg?

Daar waar de politie stelt dat drill rap mogelijk gezien kan worden als voornaamste oorzaak voor het toenemende geweld onder de jongeren zien criminologen dit toch anders. Criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar drill rap in Rotterdam en is tot de conclusie gekomen dat er geen steekincident in verband gebracht kan worden met dit muziekgenre. Hij stelt dat het maken en luisteren van muziek juist kan worden gezien als een uitlaatklep voor de jongeren. Hoewel de jongeren in de clips wel stoer doen zitten er maar weinig harde criminelen tussen die echt overgaan tot geweld.

Middels het maken van muziek zouden conflicten tussen jongeren via een disstrack kunnen worden opgelost in plaats van een steekpartij. Ook brengen jongeren meer tijd door in de studio in plaats van op straat. Daar komt bij dat het aantal steekincidenten onder jongeren al een tijd lang aan het stijgen is, ook op plekken waar drill rappers nog niet actief zijn. Het aanwijzen van drill rapp als enige oorzaak voor de jeugdcriminaliteit is dan ook niet de oplossing tot het probleem.

De rol van sociale media

Dit betekent niet dat alle drill rappers heilige boontjes zijn. Op dit moment loopt er een zaak voor de dodelijke steekpartij op de Pier in Scheveningen waar de drillgroep ’73 De Pijp’ vermoedelijk bij betrokken is. De kans is echter klein dat dit conflict enkel en alleen heeft plaatsgevonden door de rapmuziek die door de groep werd uitgebracht. Een mogelijke oorzaak van de stijging van jeugdcriminaliteit is de groeiende rol van sociale media.

Daar waar er vroeger alleen fysiek kon worden gedreigd is het vandaag de dag mogelijk om een ander gelijk uit te dagen via een filmpje op Snapchat of Instagram. Dit in combinatie met kansarme jongeren die stoer willen doen voor vrienden is een recept wat gedoemd is te mislukken. Wil er een einde worden gebracht aan de steekincidenten dan zullen de autoriteiten toch echt onder ogen moeten zien dat muziek alleen niet zomaar dodelijke slachtoffers veroorzaakt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven