De rechtersopleiding, wat houdt het in?

Niet iedereen kan zomaar rechter worden, daar is een speciale opleiding voor. Wat houdt de rechtersopleiding precies in?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Als je rechter wil worden moet je, logischerwijs, aan een aantal eisen voldoen. In de eerste plaats moet je natuurlijk wo rechtsgeleerdheid hebben gestudeerd, met civiel effect. Verder moet je minimaal twee jaar ‘buitenervaring’ hebben, als je raadsheer wil worden is dit zelfs tien jaar. Hiermee wordt bedoeld dat je hebt gewerkt buiten de rechterlijke organisatie, hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld werken op een ministerie, in het bedrijfsleven of als advocaat. Bovendien is er een strenge selectieprocedure, waarbij je onder andere een assessment moet doen en een aantal gesprekken met rechters moet voeren. Pas als je daar doorheen komt kan je daadwerkelijk aan de opleiding starten.

De rechtersopleiding zelf duurt maximaal vier jaar, afhankelijk van hoeveel werkervaring je daarvoor al hebt opgedaan. Tijdens de opleiding volg je heel veel cursussen. Die zien op de traditionele rechtersvaardigheden en kennis (zo leer je onder andere hoe je een zitting moet leiden en gesprekken moet voeren). De rest van de tijd ben je als rechter aan het werk en doe je je eigen zaken, die je zelf voorbereidt en ook op zitting behandelt. Dat doe je onder supervisie van een ervaren rechter, die met je meekijkt en je feedback geeft. Ten slotte heeft ook maatschappelijke oriëntatie een belangrijke plaats in de opleiding. Tijdens de opleiding krijgen de RIO’s (rechters in opleiding) dan ook veel  mogelijkheden om stages te lopen. Je kunt dan denken aan stages bij advocatenkantoren, maar ook bij de IND of bij een deurwaarderskantoor. Op die manier leer je ook verder te kijken dan het strikt juridische verhaal.

Ik vind vooral dit laatste aspect een heel belangrijk onderdeel van de opleiding. Dit zorgt er naar mijn mening voor dat de rechters geen studeerkamergeleerden zijn,  maar ook uit eigen ervaring weten hoe het er in de samenleving aan toe gaat. Dat helpt ze volgens mij beter om  tot een oordeel te komen in de zaken die aan hen worden voorgelegd.

 

 

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top