Aanleiding tot de tweet was Trumps arrestatie bij een gevangenis in de staat Georgia, die niet veel later het allereerste – en dus ‘historische’ – ‘mugshot’ (politiefoto) van een (oud-)president vrijgaf. Dat Trump uiteindelijk slechts een minuut of twintig in de gevangenis is geweest, doet niet af aan het feit dat dat waar hij van wordt verdacht niet echt mals is, namelijk verkiezingsinmenging. Trump verloor de presidentsverkiezingen van 2020 in Georgia met 11.779 stemmen van Joe Biden, reden genoeg voor Trump om een belletje te plegen naar Georgia Secretary of State Brad Raffensperger om deze op uiterst uitgekookte wijze aan te sporen 11.780 stemmen uit de hoge hoed te toveren, “because we won the state”. Mocht Raffensperger zijn medewerking niet verlenen, dan kon hem dat nog wel eens duur komen te staan, zo werd hem verzekerd.
Zware jongen
Dit is niet de eerste aanklacht tegen de oud-president; de teller staat alleen al in 2023 op vier. Toch lijkt Trumps populariteit vooralsnog onaangetast. Sterker nog, hij profiteert er zelfs van, zo constateerde ook Blommestijn in haar tweet. Mokken, petten en T-shirts met daarop Trumps priemende blik in de camera gaan als zoete broodjes over de toonbank, en Trumps voornaamste uitdager Ron DeSantis kan hem in de Republikeinse peilingen nauwelijks bijhouden.
Ze moeten altijd mij hebben!
Of de vier aanklachten ook tot een veroordeling zullen leiden, is iets dat de tijd ons zal leren. Maar waar komt toch die overweldigende steun aan het adres van Trump vandaan? Die vraag brengt ons bij Blommestijns tweet. Trumps arrestatie past namelijk perfect binnen het frame dat de man rond zichzelf heeft weten te creëren, namelijk dat van een geplaagd man die ‘ze’ nou eenmaal moeten hebben, omdat hij een stoorzender zou zijn in het politieke establishment, in de plannen van zij die de macht hebben, zoals Biden’s Department of Justice, het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat is een nogal vreemde veronderstelling voor iemand die de jacht op de ‘Biden crime family’ geopend heeft. En ook Blommestijn – nota bene jurist – zou vraagtekens moeten zetten bij de gasten die in haar show verschijnen. Zo las graag geziene gast Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) in artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht (noodweer) een goeie reden voor een groep schuimbekkende boeren om de wapens op te pakken om zich te kunnen verdedigen tegen de staat, die ze van hun land zou willen beroven.
De criminalisering – ‘weaponizing’ – van het rechtssysteem speelt dus goed beschouwd een rol van betekenis in de verhalen van radicaal-rechts, maar – om er ook maar eens een hypocrisieverwijt in te gooien – ‘wie de balk in zijn eigen oog niet opmerkt, mag niets zeggen over iemand met een splinter’.