De voor- en nadelen van een enkelband

Delen:

De enkelband heeft de afgelopen jaren zijn intrede gedaan als vervanging van de gevangenisstraf voor strafbare feiten. De voordelen liggen voor de hand: het geeft de dader meer vrijheid, terwijl hij toch in de gaten kan worden gehouden om bijvoorbeeld slachtoffers te beschermen en het is een stuk goedkoper dan opsluiting in de cel. Er kleven echter ook nadelen aan deze enkelbanden.

Allereerst zijn de enkelbanden te verwijderen, waardoor een dader – al is het maar tijdelijk – op vrije voeten kan komen. Daarnaast kan een dader gemakkelijk met andere criminelen in contact komen. Tot slot zijn de banden onderhevig aan de fouten waar alle elektronica vatbaar voor is. Zo veroorzaakte de storing bij Tele2 afgelopen weekend uitval van het signaal van ruim de helft van alle enkelbanden die in Nederland in gebruik zijn.

Aangezien enkelbanden bij zeer diverse, waaronder ook ernstige delicten worden ingezet, kan een dergelijke storing groot gevaar voor slachtoffers en potentiële doelwitten opleveren. Waar het doorknippen van de enkelband direct leidt tot een alarm en opsporing van de drager, kunnen bij een storing niet zomaar alle dragers worden gearresteerd. Achteraf kon wel achterhaald worden waar de dragers waren geweest, maar het kwaad kan in zo’n geval al geschied zijn.

Er wordt gezegd dat de DJI en partners op storingen zijn voorbereid, maar als er gedurende twee dagen geen informatie over de locaties van ruim de helft van alle dragers beschikbaar is, ben ik van mening dat dit zeker nog tekortschiet. Al met al wat mij betreft reden genoeg om na te denken over een extra beveiliging wat de elektronica betreft, zodat een dergelijke storing en dagenlang ontbreken van het signaal niet meer voor hoeft te komen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven