Dealmakers van de week: Guido Dierick, Jean Schreurs en Charles Smit (NXP)

Delen:

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale, de voormalige chipdivisie van Motorola, over voor ruim 10,7 miljard euro. Dealmakers van de week zijn daarom Guido Dierick, Jean Schreurs en Charles Smit, als General Counsel, Senior Corporate Counsel en General Counsel EMEA & Azië van NXP betrokken bij de overname. NXP, zelf de voormalige chipdivisie van Philips, wil met de overname flink groeien in marktaandeel en kosten besparen. Het fusiebedrijf krijgt een waarde van meer dan 40 miljard dollar. 

Guido DierickGuido Dierick, Executive Vice President & General Counsel NXP: “Een van de belangrijkste onderdelen van de onderhandelingen was de dealzekerheid; zowel voor NXP als Freescale. Voor beide beursgenoteerde ondernemingen zou het weglopen van de andere partij veel schade kunnen berokkenen. Wij wilden graag dat de meerderheidsaandeelhouders van Freescale, voor een groot deel private equity partijen, zich contractueel verbonden om achter de deal te staan – een zogenaamde ‘lock-up’. Eigenlijk wil je 100% zekerheid hebben, maar dat mag volgens Amerikaans recht niet. Het Amerikaanse Angelsaksische bedrijfsmodel is volledig gericht op aandeelhouders. In Nederland is het hier toepasselijke Rijnlandse model ook op de belangen van klanten, toeleveranciers en personeel gericht. Voor Amerikanen is dat een curiositeit, maar in de praktijk zijn aandeelhouders ook hier in Nederland natuurlijk erg belangrijk. Uiteindelijk kwam er een mooi compromis uit dat voor beide partijen gunstig was. Die dealzekerheid was ook het heetste hangijzer voor dee aandeelhouders van Freescale. Zij  waren op hun beurt vooral bezorgd over de antitrustgoedkeuringen die nog moesten plaatsvinden; hoe krijg je alles langs de toezichthouders? In Europa, maar ook in de Verenigde Staten, China en andere landen waar beide bedrijven actief zijn. Het antitrust-aspect nam een enorme hoeveelheid tijd in beslag; een staatsloterij voor de verschillende advocatenkantoren. In dat opzicht denk ik weleens dat de maatschappij te juridisch geworden is. Maar om een juiste en volledige inschatting van eventuele antitrust-effecten te maken is kennis van de business en de markten waarin beide ondernemingen actief zijn onontbeerlijk.”

Charles SmitCharles Smit, Vice President & General Counsel EMEA & Azië, trekt deze kar bij NXP en coördineert alle antitrust-filings wereldwijd: “In het kader van de antitrust is nu al duidelijk dat we één bedrijfsonderdeel niet kunnen houden; de chips voor zendmasten zullen we moeten afstoten. Dat ga ik samen met mijn collega’s René Bos en Monique Vercammen doen, waarbij wij ons laten bijstaan door De Brauw. In wezen is deze afstoting een groot project op zich, waarbij wij natuurlijk de verschillende tijdschema’s goed in de gaten moeten houden.”

“Naast de dealzekerheid en antitrust-issues was er natuurlijk het moment van aankondigen, dat zorgvuldig gekozen moet worden”, aldus Guido Dierick. “De koersen begonnen in de aanloop naar de aankondiging al wat op te lopen; dat komt vaker voor maar is wel vervelend, zeker wanneer ‘fair disclosure’ een speerpunt van het bedrijf is en je beseft dat je te maken hebt met twee aan Amerikaanse effectenbeurzen genoteerde ondernemingen, die onder toezicht staan van een strenge beurswaakhond. Naast de dealzekerheid en geheimhoudingsplicht was de structuur van deze deal ook bijzonder interessant. Freescale is een Amerikaans bedrijf met een Bermuda Holding, en een Nederlandse NV – zoals NXP – kan niet fuseren met een Bermuda Holding. Het team van De Brauw onder leiding van Arne Grimme, waar we nauw mee samenwerkten, stelde toen voor om een Bermuda dochtermaatschappij op te richten en die zal uiteindelijk fuseren met de Freescale Bermuda Holding. Via een constructie met een zogenaamde exchange agent zullen Freescale aandeelhouders in die fusie NXP-aandelen ontvangen. Daar denk je in eerste instantie niet aan. Zulke zaken worden dan besproken in een call met een leger aan advocaten uit Amerika, Bermuda en Nederland; heel veel dollars per keer dat we met elkaar aan de lijn zijn. Puur met onderhandelen zijn we uiteindelijk niet heel lang bezig geweest. Je koopt een complete beursgenoteerde onderneming – er is dan ook geen discussie over wat er wel en niet mee gaat.  Je weet wat de onderhandelruimte is en wat de andere partij gaat zeggen. Toen Freescale uiteindelijk ons bod aanvaardde belde ik ’s avonds met onze CEO Rick Clemmer, een Amerikaan, en hij zei: ‘And now I’m scared as hell’…: nu begint het allemaal pas en staat ons de grootste uitdaging te wachten: het samenvoegen van twee bedrijven. Daar zullen we nog maanden mee bezig zijn en zolang de deal nog niet volledig goedgekeurd is, trappen we als juristen van tijd tot tijd vol op de rem: uiteraard zoeken collega’s van beide bedrijven graag toenadering tot elkaar, maar wij zien het als een gezin waar net een nieuw zwembad aangelegd is; de kinderen willen er direct inspringen, maar dat mag niet voordat alle scherpe randjes afgedekt zijn.”

Jean SchreursJean Schreurs, Senior Vice President & Senior Corporate Counsel, voegt daaraan toe: “In de integratiefase volgen nu een aantal enorme klussen. Allereerst het herfinancieren van US$ 6 miljard aan schulden van Freescale. Bij NXP hebben we de afgelopen al voor ruim US$ 6,5 miljard geherfinancierd, tegen aanzienlijk betere rente en juridische voorwaarden dan voorheen. Die ervaring gaan we nu gebruiken om ook het Freescale-deel van de leningen te herfinancieren. Maar voordat wij daaraan toekomen moeten wij eerst nog de algemene aandeelhoudersvergaderingen van Freescale en NXP gaan voorbereiden. De transactie is dermate groot, dat wij deze ook aan onze aandeelhouders moeten voorleggen. Dat wordt een gecompliceerd en tijdrovend proces, omdat wij als NXP voor onze vergadering nu ook het door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) gecontroleerde proxy sollicitation systeem gaan gebruiken en het prospectus en de proxy materials door de SEC zullen worden beoordeeld.  Los van deze meer formele stappen zullen wij de komende maanden ook het fiscaal en juridisch in elkaar schuiven van de NXP- en Freescale groepen gaan voorbereiden; een uitdaging omdat wij het hebben over meer dan 100 vennootschappen in ruim 40 landen. Maar het geeft ons ook de kans om ‘the best of both worlds’ te gaan gebruiken. De Freescale legal, tax en finance teams zijn, net als onze teams, zeer ervaren en professioneel. En samen gaan we er iets moois van maken.”

Adviseurs NXP: NXP inhouse legal team (Guido Dierick, Charles Smit, Jean Schreurs), Credit Suisse (investment Bank), De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Reinier Kleipool, Martin van Olffen, Lennart Crain, Casper Nagtegaal, Hanneke van Manen, Inge Doomen, Dajana Zubrinic), Simpson Thacher Bartlett (New York en Londen), Wakefield Quinn (Bermuda)

Adviseurs Freescale: Morgan Stanley (investment bank), Houthoff Buruma (Alexander Kaarls, Peter Werdmuller), Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (New York), ASW Law (Bermuda)

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven