Dealmakers van de week: Piet van der Slikke (IMCD) en Jan Willem Hoevers (De Brauw)

Delen:

Piet van der Slikke en Jan Willem HoeversDealmakers van de week zijn Piet van der Slikke (IMCD) en Jan Willem Hoevers (De Brauw Blackstone Westbroek), die als CEO en advocaat betrokken waren bij de IPO van IMCD. Het Rotterdamse chemieconcern is door private equity-eigenaar Bain Capital naar de beurs gebracht en heeft daarbij 462 miljoen euro opgehaald. Met de beursgang wil de distributeur van chemicaliën verder groeien en de schuldenlast verminderen. De beursgang wordt begeleid door Deutsche Bank en Goldman Sachs.

Piet van der SlikkePiet van der Slikke, CEO IMCD: “Het juridisch-en accountant technisch gedeelte ter voorbereiding van de IPO is heel intensief; soms te overheersend; de regelgeving is zeer omvangrijk, de invloed van US regels vaak bepalend. Niettemin werkt dit ook disciplinerend bij het maken van de prospectus en ander presentatie materiaal. De verkoop fase, met daarin de benadering van potentiele aandeelhouders, is boeiend. De keuze voor Amsterdam bij de IPO kwam door onze vestiging in Nederland; er is geen evident voordeel om ergens anders te listen. Ik denk dat het klimaat voor beursgangen zeker verbeterd is. De waarderingen voor beursvennootschappen zijn gestegen en relatief hoger dan wat private partijen bereid zijn te betalen; dit was vele jaren andersom. Natuurlijk dient ieder bedrijf zijn eigen afweging te maken, de juiste adviseurs te kiezen en daar goed naar te luisteren. Daarnaast is het van belang tot een realistische waardering te komen. De Brauw werkt al jaren voor ons en heeft de juiste expertise.”

Jan Willem HoeversJan Willem Hoevers, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Een beursgang waarbij een grote partij uit de private equity sector betrokken is, kent een eigen dynamiek en een aantal zaken die bijzondere aandacht verdienen. Die specifieke aandachtspunten moeten gelijktijdig gemanaged worden en idealiter probeer je op de zaken vooruit te lopen. De IMCD transactie is juridisch het schoolvoorbeeld van een private equity backed IPO. Wij zien dat het klimaat voor beursgangen al bijna een jaar positief is. Het lijkt er op dat deze trend voorlopig doorzet. Een en ander is echter sterk afhankelijk van het financiële klimaat waarbij de stand van de economie, geopolitieke ontwikkelingen en de waardering van bedrijven in het algemeen een rol spelen. Als het gunstige klimaat inderdaad voortduurt, ligt het voor de hand dat er meer beursgangen zullen volgen. Ook dual tracks, eigenlijk nooit weg geweest zijn. Een partij die een bedrijf naar de beurs brengt, zal altijd overwegen wat een buitenstaander er onderhands voor zou willen betalen, en vice versa. Een paar jaar geleden betaalden dergelijke investeerders over het algemeen meer dan de kapitaalmarkt. Toen voerde het traject van de onderhandse verkoop vaak de bovenhand. Momenteel is het eerder andersom: men doet een beursgang en als er onderhandse kopers bereid zijn meer te betalen is dat mooi. Bij de begeleiding van een beursgang komen een boel verschillende dingen kijken, en die zijn lang niet allemaal juridisch. Zo moet je om te kunnen assisteren bij het schrijven van het prospectus een goed gevoel hebben voor het bedrijf, de strategie en hoe de cijfers in elkaar zitten. In tegensteling tot sommige andere juridische vakgebieden staan bij een IPO over het algemeen de neuzen allemaal dezelfde kant op: iedereen wil dat de transactie slaagt. Het is daarom op het persoonlijke vlak nuttig als je je als adviseur niet al te snel opwindt. Dat komt de sfeer en de productie in dit intensieve proces ten goede. De deal is ook mooi voor Euronext, dat weer volop in de schijnwerpers staat. Bedrijven die voor een andere beurs – zoals NASDAQ – kiezen, doen dat over het algemeen omwille van zeer specifieke redenen. Als je concurrenten allemaal aan de NASDAQ genoteerd zijn, kan dat een aanleiding zijn om NASDAQ serieus te overwegen. Ook op het gebied van technologie en biotech zie je veel bedrijven naar Amerika kijken. Oslo doet het daarentegen goed in olie-gerelateerde industrieën. Er zijn ook bedrijven die met een bepaalde beurs zichtbaarheid bij klanten willen stimuleren. Zo kozen op een bepaald moment fabrikanten van luxe producten voor Hong Kong omdat luxe in Azië zeer gewild was. Euronext Amsterdam heeft haar eigen aantrekkelijke kanten en “onze” beurs wordt beslist door veel partijen overwogen. Op enig moment is het ook een beetje toeval hoeveel bedrijven naar een bepaalde beurs gaan. Ik denk dat Euronext Amsterdam het de komende jaren nog best wel eens heel aardig zou kunnen doen.”

Adviseurs IMCD: De Brauw Blackstone Westbroek (Jan Willem Hoevers, Arne Grimme, Joost Schutte, Anja Mutsaers, Marieke Enneman, Lotte Bolhuis, Vivian Lee, Yi Duan, Nienke Roetert Steenbruggen, Denise Kromwijk, Daniel van Gerven, Féline Goyarts)

Adviseurs underwriters (Goldman Sachs & Deutsche Bank): Stibbe (Pieter Schütte Jeroen Smits, Robert-Jean Kloprogge, Nora Offergelt, Emilie Renardel de Lavalette, Ulviye Isik, Roland de Groot), Sullivan & Cromwell

Adviseurs Bain Capital: Loyens & Loeff (Bas Vletter, Guido Portier, Nelleke Krol)

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven