Dealmakers van de week: Sjaak Deckers (Sapiens) en Matthijs Ingen-Housz (AKD)

Delen:

Dealmakers van de week zijn Sjaak Deckers en Matthijs Ingen-Housz, die als respectievelijk founder/directeur en advocaat betrokken waren bij de deal rondom Sapiens. Sapiens Steering Brain Stimulation en haar managementteam verzelfstandigen via een spin-out vanuit Philips, en een €13m Series A investment door venture capital huizen Wellington Partners, Edmond de Rothschild Investment Partners en Life Sciences Partners (LSP). Philips en NeuroNexus Technologies Inc. worden op basis van hun technologische inbreng minderheidsaandeelhouder in Sapiens.

Sjaak DeckersSjaak Deckers, founder en directeur Sapiens: “De doorslag om voor deze venture capital partijen te kiezen was hun reputatie, een portfolio van vergelijkbare MedTech bedrijven, internationale spreiding in landen die onze eerste markten kunnen zijn en vooral de bereidheid om gedurende een langere tijd in ons bedrijf te blijven investeren. In healthcare technology zijn quick wins immers niet goed mogelijk. De missie van Sapiens is om de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Parkinson, en later ook andere aandoeningen, sterk te verbeteren. Wij ontwikkelen een kosteneffectief DBS – deep brain stimulation – programma voor ziekenhuizen met de beste resultaten voor patiënten. Wij verwachten in de komende anderhalf tot twee jaar ook in patiënten aan te tonen dat onze technologie veilig is, en therapeutisch doet wat wij ervan verwachten. Daarna hopen we binnen een paar jaar op de markt te komen in Europa, en te beginnen met klinische studies in Amerika om ook daar naar de markt te kunnen gaan. Wij zijn erg tevreden over de samenwerking met Philips Research, ten eerste omdat Theun Baller, Sr VP business development, gedurende vijftien maanden in ons plan is blijven geloven en ons voldoende ruimte heeft gegeven om de spin-out te realiseren, en om alle assets, vooral patenten en know-how, mee te nemen, en ten tweede omdat wij nu en de komende jaren intensief met hen blijven samenwerken om de technologie verder uit te ontwikkelen tot en met pilot productie aan toe. Meest bijzondere aan deze deal voor mij waren de eerste en laatste stap: allereerst dat Michel Decré en Hubert Martens, mijn twee co-Founders, eigenlijk meteen enthousiast waren over mijn plan om Sapiens uit te spinnen. Dat gaf mij voldoende vertrouwen om het avontuur te beginnen. De uiteindelijke handtekeningen bij de notaris gaven een enorme voldoening dat het ons drieën echt helemaal gelukt was om een aantal gerenommeerde life sciences investeerders te overtuigen van de geloofwaardigheid en de toekomstige waarde van onze propositie. Brede juridische expertise is cruciaal voor het beginnen van een dergelijke spin-out onderneming, en vanwege de diversiteit onmogelijk om zelf aan boord te hebben: aandeelhouders- en investeringsovereenkomsten, arbeids- en toeleverancierscontracten, etc. Het is daarom essentieel om een goed en breed toegerust kantoor als AKD bij de hand te hebben die snel de relevante expertise kan inschakelen. Wij zijn erg tevreden over de samenwerking met AKD, zowel in de onderhandelingen met investeerders en Philips, als ook bij de minder spectaculaire zaken, en wij hopen de relatie in de komende tijd ook verder uit te bouwen.”

Matthijs Ingen-HouszMatthijs Ingen-Housz, AKD: “Sapiens onwikkelt een nieuwe efficiente vorm van deep brain stimulation. Hun implantaat met navigatiesoftware zal naar verwachting bijvoorbeeld patienten met de ziekte van Parkinson of met een clinische depressie zeer ten goede komen, terwijl de totale therapie kosten worden verlaagd. Mooi aan deze deal vond ik dat de founders gepassioneerd vertelden over de patiëntengroep die ze hiermee kunnen helpen; daar doen ze het voor. Bij venture capital investeringen in de life sciences wordt veelal een consortium van investeerders gevormd. De investering wordt veelal in tranches overgemaakt afhankelijk van het behalen van milestones. De founders worden co-investeerders. De licentievoorwaarden van relevante octrooien zijn essentieel. Het feit dat er veel partijen meedoen maakt de onderhandelingen complex. Voor een dergelijke deal is geen bankfinanciering nodig, dat scheelt dezer dagen. Op het gebied van life sciences en medical devices zijn in Europa een vrij groot aantal investeerders actief, dus voor een goede venture is er ook in deze tijden nog geld beschikbaar. Dat neemt niet weg dat van de vele medical devices ventures slechts een klein percentage funding krijgt. Een goed perspectief op een grote markt, minimaal enige miljarden euros, overduidelijke clinische voordelen gebaseerd op unieke en goed geoctrooieerde technologie, en een geloofwaardig management team met uitstekend track record zijn essentieel. Het is zeker een pluim waard dat het Sapiens management deze stap heeft kunnen zetten.”

Betrokken partijen: Sapiens founders/management (Sjaak Deckers, Michel Decré, Hubert Martens), Philips (Theun Baller), NeuroNexus Technologies Inc., Wellington Partners (Regina Hodits), Edmond de Rothschild Investment Partners (Olivier Litzka), Life Sciences Partners (Anne Portwich)

Betrokken adviseurs: AKD (Matthijs Ingen-Housz, Luc Defaix, Huib Berendschot, Judith van Brussel), PwC (Janet Visbeen) en CMS Hasche Sigle (Stefan-Ulrich Muller)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven