Debat: ‘Wat is een goede advocaat?’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Chris van Houts

De vraag ‘Wat is een goede advocaat?’ staat op dinsdag 16 mei centraal tijdens een debatavond in de Universiteit van Amsterdam (UvA) met onder meer de nieuwe hoogleraar Advocatuur aan de UvA Diana de Wolff en haar voorganger Britta Böhler.

Rechtsfilosofie

Andere deelnemers zijn Christoph Buchwald (uitgever bij uitgeverij Cossee), Iris van Domselaar (docent/onderzoeker Rechtsfilosofie en Beroepsethiek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA) en André Nollkaemper (hoogleraar Internationaal Publiekrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA).

Onmisbaar

Nu de ethiek van de advocaat onder vuur ligt, is het tijd voor een debat hierover, vinden de initiatiefnemers. Britta Böhler buigt zich over vragen als ‘Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor een goede advocaat?’ en ‘Welke rol spelen ethiek, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid?’

Film en literatuur

Ter gelegenheid van het afscheid van Britta Böhler als bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de UvA zal wetenschapper Iris van Domselaar met Böhler over deze vraagstukken en Böhlers nieuw verschenen boek ‘De goede advocaat’ in gesprek gaan. Böhler koppelt voorbeelden uit haar praktijk aan de representatie van de advocatuur in film en literatuur. Zij signaleert concrete ethische dilemma’s en de wijze waarop die kunnen worden bekeken en al dan niet kunnen worden opgelost.

Publieke verantwoordelijkheid

Böhler concentreert zich hierbij op de vraag welke functie de advocaat in de moderne rechtsstaat dient te vervullen. Moet hij klakkeloos de wensen van de cliënt volgen? Welke eigenschappen moet een goede advocaat hebben? En hoe staat het met de publieke verantwoordelijkheid van de advocatuur?

Programma

17.30    Welkomstwoord Christoph Buchwald
17.45    Toespraak decaan André Nollkaemper
18.00    Gesprek Britta Böhler en Iris van Domselaar over ‘De goede advocaat’
18.30    Uitreiking 1e exemplaar van het boek aan Diana de Wolff
18.45    Einde | borrel en clubschotel (optioneel)

Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Klik hier voor aanmelden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top