Diana de Wolff hoogleraar Advocatuur

Delen:

Diana de Wolf
Diana de Wolf. Foto UvA, Dirk Gilissen

De Utrechtse advocate Diana de Wolff is benoemd tot bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Wolff volgt Britta Böhler op. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Leerstoel Advocatuur en wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Orde van Advocaten. Het gaat om een benoeming voor vijf jaar.

De Wolff is sinds 1998 als arbeidsrechtadvocaat verbonden aan Stadhouders Advocaten in Utrecht. Ze wil zich in het onderwijs en onderzoek richten op de betekenis van de kernwaarden in de zeer divers geworden balie. “De goede rechtsbedeling staat onder druk,” licht De Wolff toe. “Dat komt onder meer doordat hoge kosten en complexiteit de toegang tot het recht belemmeren en de beroepsgroep te maken heeft met de gevolgen van snelle economische en technologische veranderingen op de praktijkuitoefening.”

Kernwaarden

De Advocatenwet benoemt als kernwaarden van de advocatuur: onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid. De Wolff: “Deze kernwaarden beogen het maatschappelijke belang van goede rechtsbedeling voor iedereen. Zeker waar de kernwaarden in concrete praktijksituaties schuren, ontstaan dilemma’s die kritische reflectie en debat verdienen.” De Wolff wil zich ook richten op het functioneren van het toezicht.

De nieuwe Advocatenwet heeft het interne toezicht versterkt en systeemtoezicht ingevoerd. “Het toezicht is onlosmakelijk verbonden met de vraag hoe de balie invulling geeft aan de kernwaarden,” aldus de nieuwe leerstoelhouder. “Ik zie ernaar uit om met de studenten die zich voor het mooie beroep van advocaat interesseren, deze thema’s verder uit te diepen.”

GroenLinks

Diana de Wolff is advocaat-lid van het Hof van Discipline en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Tussen 1999 en 2007 was zij voor GroenLinks lid van de Eerste Kamer. Van 2008 tot 2013 was zij lid van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven