Deliveroo-fietskoerier: in loondienst of zzp’er?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Engadget

Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld in de Nederlandse steden: de Deliveroo-fietskoeriers met een box op hun rug. Veel studenten zijn fietskoerier om wat bij te verdienen. Tot voor kort waren deze koeriers werknemers in loondienst. Per 1 november 2017 werden de arbeidscontracten van deze koeriers niet meer verlengd en konden ze hun baan alleen behouden, als ze zzp’er zouden worden, omdat ze zo netto meer over zouden houden, aldus Deliveroo. Daarmee zouden de koeriers echter geen volledige arbeidsrechtelijke bescherming genieten, hetgeen voor hen nadelig is. Daarom ging een van deze koeriers naar de rechtbank om dit aan te vechten.

De rechtbank oordeelde dat er inderdaad geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Partijen hadden namelijk volgens de kantonrechter duidelijk de bedoeling dat de koerier als zzp’er aan de slag zou gaan per 1 november 2017: die intentie kwam van beide kanten. Bovendien bestaat er tussen Deliveroo en de koerier geen gezagsrelatie: de koerier is geheel vrij in het bepalen van zijn werktijden, aanname van bestellingen, regelen van vervanging en kledingkeuze. Al met al is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst en is de koerier volgens de kantonrechter dus toch een zzp’er.

Wil jij dus als nieuwe student aan de slag als fietskoerier bij Deliveroo? Houd hier rekening mee: je krijgt veel vrijheid, maar geniet geen arbeidsrechtelijke bescherming. Ook een handige tip als je hierover eens een casus moet oplossen of misschien zelfs een zaak zult moeten bepleiten!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top