Deliveroo: van werknemer naar zzp’er naar werknemer

Delen:

Tijdens tentamenperiodes is de universiteitsbibliotheek altijd overvol en bestellen studenten vaak hun avondeten op de campus. Met het brede scala aan maaltijddiensten is dat zo gefikst. Eén van die diensten die ik vaak over de campus zie rijden om maaltijden te bezorgen is Deliveroo. Voorheen trok de maaltijddienst niet echt mijn aandacht, totdat ze vorig jaar in het nieuws kwamen en een veel behandeld onderwerp werden tijdens het vak Arbeidsrecht. Maar, wat maakt Deliveroo nu zo speciaal?

Zzp’ers

Deliveroo koos er eind 2017 voor om van de arbeidscontracten van haar werknemers, die veelal student zijn, ‘zzp-contracten’ te maken. De gevolgen van een dergelijke beslissing zijn best wel groot. Zo heeft een werknemer recht op vakantie, opbouw van pensioen, een ruime ontslagbescherming en krijgt hij doorbetaald tijdens ziekte. Al deze rechten heeft een zzp’er niet en daarmee is dit dus een vrij ingrijpende verandering!

Verkapt dienstverband

De eerste tegengeluiden tegen deze beslissing van Deliveroo kwamen vanuit de PvdA en vakbond FNV. Beide waren van mening dat er op papier wel sprake kon zijn van een zzp-constructie maar dat de praktijk toch echt richting het bestaan van een arbeidsovereenkomst wees. Deliveroo zou haar verantwoordelijkheden proberen te ontlopen via een schijnzelfstandigheid. Maar hoe zit dat precies? De echte liefhebbers van het arbeidsrecht denken natuurlijk al meteen aan de vereisten uit artikel 7:610 BW. Dit artikel geeft een definitie van een dienstbetrekking en daarmee de voorwaarden die gesteld worden aan het hebben van een arbeidsovereenkomst. Als aan die vereisten is voldaan dan is er gewoon sprake van een arbeidsovereenkomst, ook al staat op papier iets anders.

Zo is een vereiste voor het hebben van een dienstbetrekking het bestaan van een gezagsverhouding tussen werknemer en werkgever. Deliveroo kan inzien wanneer een bezorger heeft gewerkt en hoeveel maaltijden hij bezorgt en daarnaast bepaalt Deliveroo ook de tarieven van de maaltijden die hij bezorgt. Ook moeten de bezorgers voldoen aan verschillende veiligheids- en hygiënevereisten. Duidt dit niet op het hebben van gezag over de ‘werknemer’?  Naar mijn mening een interessante vraag en ik was dan ook benieuwd hoe lang het zou duren tot hierover een rechtszaak gestart zou worden. Dat gebeurde, en wel met succes!

Rechtbank Amsterdam

Enkele dagen terug heeft de Amsterdamse rechtbank geoordeeld dat Deliveroo de koeriers ten onrechte heeft gedwongen een bestaan als zzp’er te accepteren. Deliveroo maaltijdbezorgers maken wel aanspraak op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Een vrij bijzondere uitspraak, aangezien de rechter vorig jaar oordeelde dat de Deliveroo fietsbezorger die halverwege 2018 een rechtszaak aanspande tegen de maaltijdbezorgdienst geen aanspraak maakte op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Waarom toen niet en nu wel? In de zaak van 2018 ging het om een individu, een koerier die zelf zijn handtekening zette en toen in opstand kwam. De rechtszaak aangespand door vakbond FNV is veel breder en betreft alle koeriers die werkzaam zijn bij Deliveroo. Tijd om de arbeidsovereenkomst dus op te eisen!

Dit bericht is geschreven door Seda Kocak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven