Deurwaarders willen betere inzage in inkomen en banktegoed van debiteur

Gerechtsdeurwaarders willen meer mogelijkheden om de nakoming van vonnissen beter te kunnen afdwingen. Inkomens en vermogens moeten niet langer onzichtbaar blijven en het wegsluizen van geld en goederen moet worden bemoeilijkt. De hoofdpunten van hun plan werden toegelicht aan de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

Delen:

Deurwaarders willen betere inzage in inkomen en banktegoed van debiteur - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Al langer vraagt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) om aandacht bij de politiek voor transparantie van vermogen. Het stond ook al eerder op de agenda van de vaste Kamercommissie, maar werd toen vanwege gebrek aan belangstelling afgelast. Deze keer kreeg de KBvG wel de ruimte om de noodzaak van een uitgebreider instrumentarium voor gerechtsdeurwaarders inzichtelijk te maken. Dat gebeurde tijdens een rondetafelgesprek over oninbare vorderingen van slachtoffers van oplichting. Voorkomen moet worden dat mensen die wel kunnen maar niet willen betalen, onder hun betalingsverplichtingen uitkomen doordat gerechtsdeurwaarders geen inzage hebben in hun vermogen.

Transparantie

Gerechtsdeurwaarders zien graag dat hun instrumentarium op vier punten wordt uitgebreid. Zo moet er voor worden gezorgd dat vermogen en inkomen niet onzichtbaar kunnen blijven. Nu nog kan iemand die niet wil betalen, niet worden gedwongen mee te werken aan transparantie over zijn inkomen – dan kan alleen via een kostbare weg langs de rechter. De deurwaarders willen een algemene verplichting tot transparantie in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Elders in Europa is dat al zo geregeld. Ook willen de deurwaarders een betere inzage in het UBO-registers, zodat aandelen in bedrijven niet buiten zicht blijven en dat ook daarop beslag kan worden gelegd. Nu nog kan de deurwaarder in het UBO-register niet zoeken op natuurlijke personen. Daarvoor moet het Handelsregisterbesluit worden gewijzigd: daarin moeten deurwaarders als bevoegde autoriteit worden opgenomen.

Wegsluizen van geld

Verder willen deurwaarders dat het wegsluizen van geld en goederen moeilijker wordt. Dat kan op twee manieren: ze willen realtime inzage in banktegoeden bij alle banken. Op dit moment mogen deurwaarders aan banken alleen vragen of iemand er bankiert, maar een antwoord op die vraag kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, klagen de deurwaarders. Realtime inzage kan worden geregeld via het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, net zoals hun vierde oproep: dat beslag kan worden gelegd op vermogen dat bij anderen – bijvoorbeeld familieleden – is gestald. Nu kan alleen het Openbaar Ministerie daarop beslag leggen, deurwaarders niet.

Lees hier het position paper van de KBvG.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven