Dick Schoof nieuwe topman Justitie en Veiligheid

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
191220_dick_schoof_450_x_600
Dick Schoof (foto: Min. J en V)

AIVD-baas Dick Schoof wordt per 1 maart 2020 secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij noemt zijn nieuwe functie ‘een prachtige kans bij een prachtig departement’.

Schoof, sinds een jaar directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), moet orde op zaken gaan stellen op het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat regelmatig in opspraak is. Hij is de opvolger van Siebe Riedstra, wiens vertrek vorige maand werd aangekondigd. Riedstra werd in 2015 naar Justitie gehaald om rust in te tent te brengen, toen het departement een zware tijd doormaakte door de ‘bonnetjesaffaire’, die staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten de kop kostte.

WODC-affaire

Maar Riedstra slaagde er niet in de rust terug te brengen. Tijdens zijn ambtsperiode speelde de rel rond het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) op. Een hoge ambtenaar van het ministerie moest vertrekken, nadat hij zich had bemoeid met een onafhankelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het lekken van stukken in de WODC-affaire. Ook het vertrek van staatssecretaris Mark Harbers afgelopen voorjaar liet zijn sporen na.

Vorige week werd al een nieuwe tweede man voor het ministerie benoemd: Ric de Rooij. Hij gaat half februari aan de slag bij Justitie en Veiligheid.

Schoof is geen onbekende voor het ministerie van Justitie en Veiligheid: tussen 1996 en 2018 werkte hij al als topambtenaar op het departement. Voordat hij in november 2018 naar de AIVD ging, was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarvoor was hij onder andere directeur-generaal Politie, hoofddirecteur van de Immigratie en Naturalisatie Dienst en plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie. Schoof studeerde planologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vereerd

Dick Schoof zegt vereerd te zijn met zijn benoeming: “Toen ik ruim een jaar geleden vertrok bij JenV had ik natuurlijk niet verwacht dat ik zo snel weer terug zou zijn. Een jaar bij de AIVD is kort. Ik ben blij en vereerd binnenkort als SG te kunnen beginnen. Een prachtige kans bij een prachtig departement. Waar, zo weet ik uit ervaring, zo veel goede mensen iedere dag werken aan het rechtvaardiger en veiliger maken van de samenleving.”

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top