Drank en drugs

Delen:

Het is altijd makkelijk om langs de zijlijn kritiek te uiten zonder oplossingen aan te dragen. Dat is echter niet mijn stijl maar bij tijd en wijle is het goed om een kritische noot te kraken met betrekking tot de dagelijks gang van zaken in de strafrechtpraktijk.

Zo is er momenteel een groot probleem wat de opsporingscapaciteit van de politie betreft. De politie is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste pijler van de rechtstaat. Ook voor de advocatuur. Zonder opgeloste misdaden geen zaken, zo simpel is het. Dat de criminaliteit daalt acht ik aperte onzin. Cijfers zeggen niet zoveel en al helemaal niet als ‘onzichtbare’ criminaliteit niet wordt meegeteld.  Zaken waar de burger in beginsel geen last van heeft als fraude en handel in en productie van verdovende middelen.  De capaciteit die wel beschikbaar is wordt soms groots ingezet voor relatief kleine vergrijpen. Neem nou de zogenaamde ‘wasstraat’ bij drukbezochte festivals. Daar worden verdachten bij wie door de beveiliging verdovende middelen zijn gevonden overgedragen aan het ter plaatse aanwezige openbaar ministerie. Voordeel hiervan is dat voorheen de verdachten naar het politiebureau werden gebracht en in plaats van op de dansvloer de nacht op de koude celvloer mochten doorbrengen om de volgende dag gehoord te worden en met een transactie te worden heengezonden. Wat dat betreft is de ‘wasstraat’ een absolute vooruitgang en al helemaal nu er ook advocaten aanwezig zijn om de verdachten ter plekke van bijstand te voorzien. Punt is echter dat het aantal aanhoudingen relatief zeer gering is. Tijdens het Amsterdam Dance Event vond er geen vervolging plaats als iemand vijf pillen bij zich had. Op andere evenementen ligt dit aantal lager, maar grote vangsten worden er niet gedaan. In werkelijkheid is het zo dat de gebruikers voor de tijd al voorzien zijn en een geringe hoeveelheid is zonder problemen naar binnen te smokkelen. Wat mij vorig jaar opviel tijdens mijn piketdienst is dat de sfeer over het algemeen prima is. Allemaal blije mensen die nog recht op hun benen kunnen staan ook. Welk een verschil met evenementen waar de drank rijkelijk vloeit. Mijn idee is dan ook om onder ogen te zien dat de mens behoefte heeft aan roesmiddelen en mits niet buitensporig, dit ieders eigen verantwoordelijkheid is. Ik zie dan ook liever dat de politiecapaciteit wordt ingezet voor meer alcoholcontroles. Hier wordt gedacht in pakkans en niet aan de gevolgen van een aanrijding met fatale gevolgen. Om over de vele vechtpartijen en vernielingen maar niet te spreken. Hier heeft de burger en derhalve ook de maatschappij in het algemeen meer last van dan van de feestgangers die een gezellige avond hebben. Minder rigide als het een blij en gelukkigmakend middel betreft en strenger als het een te grote hoeveelheid alcohol betreft.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven