Druktemakers

Delen:

Druktemakers

Het is mij altijd een waar genoegen om zomers op een terras mensen te observeren. Vooral op een punt waar veel reuring is. Dan kom je al gauw tot de conclusie dat de mens een raar wezen is en dat ieder mens weer anders is. Soms heb ik de neiging om mij met situaties te bemoeien maar de rol van observant is bij tijd en wijle ook een mooie en brengt geen sores met zich mee. Wat ook leuk is en waarvoor je de deur niet uit hoeft, is het gedrag van mensen op social media.

Een agent die tijdens een vechtpartij een trap tegen zijn nier kreeg was verontwaardigd over de vrijspraak van de verdachte. Minister Grapperhuis reageert via Twitter en nodigt hem uit voor een gesprek. De reacties vanuit de advocatuur waren niet van de lucht. Alsof er altijd iets uitgevochten moet worden. Het zit bij de meeste advocaten in de genen. Zaken en discussies moeten gewonnen worden. En zo is er iedere dag weer een nieuw dispuut om je druk over te maken.

Ik ga ervan uit dat iedereen met de beste bedoelingen een ander de les leest. De een doet dat wat genuanceerder dan de ander. Soms op een humoristische wijze maar soms ook beledigend en wat levert het op? Ieder mens heeft zo zijn eigen denkbeelden en andersdenkenden worden niet overtuigd door argumenten van anderen. Natuurlijk moet je ergens voor staan en je mening niet onder stoelen of banken steken, maar verdieping in de gedachtegang van de ander kan zoveel meer opleveren dan altijd vanuit je eigen zienswijze te reageren.

Jarenlang heb ik me druk gemaakt en geprobeerd het soms onhaalbare gelijk van verdachten en mijzelf te halen. Soms met succes maar meestal restte er niets dan berusting omdat de rechtsmiddelen op enig moment zijn uitgeput. Gelukkig kan het ook anders. Zo is het project Mediation in Strafzaken is door European Commission for the Efficiency of Justice (CEPEJ) uitgekozen als een van de vier finalisten voor de Crystal Scales of Justice Prize. Een goede zaak, door mediation ontstaat er veelal meer wederzijds begrip. De daad hoeft niet goedgepraat te worden maar als een mediation goed verloopt kan een ieder weer verder met z’n leven. Ook het herstelrecht mag zich op een groeiende belangstelling verheugen. Ik heb grote bewondering voor degenen die over hun boosheid heenstappen en oor hebben voor het relaas van de dader. Veel misdrijven worden gepleegd uit onmacht en de meeste daden zijn onomkeerbaar. Diezelfde onmacht klinkt door bij nabestaanden die uit arren moede torenhoge schadeclaims neerleggen ter verkrijging van enige genoegdoening, hetgeen leidt tot nog meer polarisatie.

Tot mijn grote vreugde is er een groeiend aantal advocaten die verder kijkt dan alleen het vermeende belang van de cliënt. Zij kijken naar het groter geheel en zien de nuances die ik niet alleen op Twitter maar ook in de zittingszaal zo vaak mis. Holistische advocaten zien alles in een breder perspectief. Dat brengt met zich mee dat je je ook minder vaak druk hoeft te maken en de boel op gepaste afstand kunt gade slaan met als doel minder drukte en meer voldoening. Een nobel streven waar ook ik graag gevolg aan geef.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven