Een bedrijf verkopen, hoe doe je dat?

Het is een ingrijpende beslissing: een bedrijf verkopen. Of je nou met pensioen gaat, een nieuwe uitdaging zoekt of om financiële redenen een bedrijf wil verkopen, er komt veel kijken. Het vereist dan ook een zorgvuldige aanpak.

Delen:

In dit artikel bespreken we de verschillende stappen van het verkoopproces. We laten je ook zien hoe je hulp en ondersteuning kunt krijgen bij een bedrijf verkopen via Anno1982 bijvoorbeeld.

Redenen voor verkoop

Volgens de Kamer van Koophandel lopen de redenen van ondernemers om hun bedrijf te verkopen erg uiteen. Ondernemers gaan bijvoorbeeld, net als iedereen, een keer met pensioen. Ook de behoefte aan een nieuwe uitdaging is een reden voor een bedrijfsverkoop. Om zich te kunnen focussen op het nieuwe, wordt het oude verkocht. Soms is de markt gewoon dermate gunstig dat een bedrijf simpelweg financieel veel oplevert. Die opbrengst kan vervolgens weer gebruikt worden voor andere (zakelijke) doeleinden. Tenslotte kunnen gezondheidsredenen ook aanleiding zijn om het bedrijf te verkopen.

Een bedrijf verkopen: de stappen

Nadat een ondernemer heeft besloten het bedrijf te verkopen, is het tijd voor het verkoopproces. Het verkoopproces van een bedrijf kan grofweg opgedeeld worden in zes stappen of fasen:

  1.  Voorbereiding: Om te beginnen moet het bedrijf verkoop klaar gemaakt worden. Een goede voorbereiding verhoogt de kans op een goede verkoop. Er wordt in deze fase een overdrachtsplan opgesteld. Ook een realistische waardebepaling is essentieel in deze fase.
  2. Kopers zoeken: In de volgende fase ga je op zoek naar potentiële kopers. Dat kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende platforms en databanken, die bedrijven en potentiële kopers bij elkaar brengen. Anno1982 is zo een platform.
  3. Oriënterende gesprekken: Voor de oriënterende gesprekken is het aan te raden om een overnamespecialist in te schakelen. Deze brengen alle partijen bij elkaar, die bij een mogelijke koop betrokken zijn en kunnen de nodige gesprekken voeren.
  4. Onderhandelingen: Zodra er een serieuze koper is gevonden, beginnen de onderhandelingen. Deze gesprekken gaan over de prijs, de betalingsvoorwaarden en andere contractuele afspraken. De onderhandelingen eindigen, als het goed is, met een Letter of Intent.
  5. Due diligence: De voorlaatste stap is dat de potentiële koper onderzoek doet of alle informatie, die hij/zij gekregen heeft ook daadwerkelijk klopt. Ook de financiering gebeurt in deze fase, voordat het contract getekend wordt.
  6. Contract en overdracht: Als de onderhandelingen succesvol zijn geweest en ook de due diligence is afgerond, wordt het contract opgesteld en ondertekend. Nadat ook de koopsom is betaald, wordt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel aangepast en is het bedrijf officieel verkocht.

Hulp bij een bedrijf verkopen

Zoals gezegd is het verkopen van een bedrijf een complex proces. Om zeker te zijn van de juiste stappen kun je, bijvoorbeeld via Anno1982, advies en ondersteuning krijgen. Anno1982 heeft een uitgebreid netwerk van potentiële kopers en deskundigen die je kunnen begeleiden gedurende het gehele proces. Met dergelijke ondersteuning zorg je ervoor dat het verkoopproces soepel en succesvol verloopt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven