Een blinde vlek op de kaart. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Delen:

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, was bij mij als kind een favoriet spelletje in de auto. Als ik aan de beurt was, haalde ik alles uit de kast om een kleurrijk voorwerp uit de directe omgeving te kiezen waarvan ik zeker wist dat niemand het zou raden. Het duurde vaak even voordat ik iets gekozen had want de mogelijkheden leken wel oneindig.

Uiteraard wilde ik er wel voor zorgen dat het voorwerp niet meteen geraden werd. Telkens weer vond ik het wonderlijk dat ik iets op mijn netvlies had en mijn reisgezelschap gedurende een bepaalde periode alleen maar andere voorwerpen leek te zien. Omgekeerd was dit overigens niet heel anders. We hebben wat afgelachen in die tijd.

Blinde vlekken. We hebben ze allemaal. We kijken immers door onze eigen bril naar de wereld. Een wereld die bestaat uit een veelheid aan zintuiglijke indrukken waarvan we slechts een fractie kunnen waarnemen. Deze waarnemingen zijn bovendien ook nog eens gekleurd door ons unieke palet van individuele levenservaringen en bijbehorende, voor ons logische, besluiten. Zo leeft iedereen min of meer in zijn of haar eigen realiteit die mede wordt beïnvloed door de omgeving waarin we verkeren. In een wereld waarin alles continue lijkt te veranderen, is het daarom juist zo belangrijk om erachter te komen wat jij meebrengt aan tafel. Daar hoort bij dat je ook inzicht mag verwerven in de eigenschappen en gedragingen waarvan je je (nog) niet bewust bent. Blinde vlekken waardoor het verschil kan worden verklaard tussen jouw zelfbeeld en het beeld dat anderen van je hebben. Hoe kleiner dat verschil, des te soepeler verloopt de communicatie en des te eenvoudiger zal het zijn om in harmonie met je omgeving te bewegen en beoogde doelen te verwezenlijken.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

De oplossing is niet zo ingewikkeld. Als je er nu vanuit mag gaan dat andere mensen iets van jou zien dat jij wellicht over het hoofd ziet, heb je dus andere mensen nodig om jouw blinde vlekken op de kaart te zetten. Wees je er wel van bewust dat ook die mensen weer hun eigen blinde vlekken hebben. Die jij dan weer op hun kaart kunt zetten. Zoals Cruijff het altijd zo mooi verwoordde: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Zo’n samenspel levert een onmisbare voorwaarde voor succes. En niet onbelangrijk: (werk)plezier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven