Een filosofisch vak lastig? Probeer het gewoon eens!

Er zijn nog veel studenten die terughoudend zijn met hun vrije-keuzevakken. Een vak dat je normaal niet zo snel zou kiezen kan heel verrijkend zijn. In deze blog lees je waarom!

Delen:

foto: Depositphotos

Toen ik mijn derde jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht begon, kreeg ik ineens de optie om zelf mijn vakken uit te kiezen. Dit had ik hiervoor natuurlijk niet hoeven doen, omdat de eerste twee jaren van de opleiding een vast vakkenpakket hanteren. Deze keuze maken was op het eerste ogenblik vrij lastig en ingewikkeld, je mag immers uit alle vakken kiezen die de universiteit aanbiedt. 

Ik besloot na lang nadenken om een beschouwend vak te kiezen van een van mijn favoriete rechtsgebieden, het aansprakelijkheidsrecht. Het vak biedt een reflectie op het aansprakelijkheidsrecht en wat de grondslagen en doelen ervan zijn. Er wordt daarnaast gereflecteerd op belangrijke ontwikkelingen binnen het aansprakelijkheidsrecht, zoals het klimaat. Er komen dan ook invloedrijke recente rechtszaken aan bod, bijvoorbeeld de Urgenda-zaak.

Geen praktisch nut? 

Ik ben nu ruim halverwege het vak en het is erg leuk. Het vak biedt namelijk een geheel nieuwe kijk op het aansprakelijkheidsrecht en is erg verdiepend. Ik denk dat veel studenten terughoudend zijn in het kiezen van vakken die een meer beschouwend of filosofisch perspectief hebben, omdat deze vakken geen praktisch nut zouden hebben. Integendeel! Door met verschillende perspectieven naar een rechtsgebied te kijken en door het reflecteren op een bepaald rechtsgebied leer je juist de ins-and-outs van dit rechtsgebied kennen. Daarnaast leer je waarom en hoe het ontstaan is en leer je over de verschillende perspectieven die de rechter (en de wetgever) hanteren bij het doen van uitspraken en het formuleren van regels. Het ligt natuurlijk voor de hand dat deze uitgebreide en diepgaande kennis van een bepaald rechtsgebied enorm nuttig en waardevol kan zijn voor de praktijk. Daarnaast kunnen andere vormen van kennis ook je kennis op het gebied van het recht vergroten! Ook kunnen beschouwende vakken je meer diepgaande kennis over een bepaald rechtsgebied geven en je op die manier helpen voorbereiden op een eventuele master op dat rechtsgebied. Daarnaast kan het helpen met het selecteren van je master.

Het kiezen van een beschouwend of filosofisch vak kan lastig zijn, maar ik zou iedereen die er interesse in heeft willen aanraden om het eens te proberen. In het positieve recht hebben we zoveel rechtsgebieden en zoveel verschillende soorten regels, maar waarom eigenlijk?

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven