Een geslaagde studentstage voor Sofia Dello Russo (Universiteit Leiden)

Voordat Sofia Dello Russo haar master zou kiezen, wilde ze graag een kantoorbrede studentstage lopen om een beter beeld te krijgen van de advocatuur en de verschillende rechtsgebieden binnen zo’n kantoor. En dat is gelukt!

Delen:

Sofia Dello Russo

Mijn naam is Sofia Dello Russo (21) en ik studeer rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Dit studiejaar rond ik mijn bachelor af om vervolgens in september te starten met de master Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. In de maanden september en oktober van 2023 heb ik met veel plezier een studentstage gelopen bij Pot Jonker Advocaten te Haarlem.

Alvorens een masterkeuze te maken, wilde ik graag een kantoorbrede studentstage lopen om zo een beter beeld te krijgen van de advocatuur en de verschillende rechtsgebieden binnen zo’n kantoor. Ik heb gezocht naar een middelgroot kantoor met meerdere expertises, waaronder in ieder geval het bestuursrecht. Tijdens mijn zoektocht sprong Pot Jonker, dat zich midden in het gezellige centrum van Haarlem bevindt, er meteen voor mij uit. 

Bij mijn sollicitatiegesprek had ik gelijk een goed gevoel bij Pot Jonker. Mijn eerste indruk was positief en deze indruk is gaandeweg niet veranderd. Ik kreeg veel vrijheid en mocht zelf kiezen binnen welke secties ik aan de slag wilde gaan. Ik heb hierdoor bij vrijwel alle secties een kijkje in de keuken genomen. Mijn werkzaamheden waren bovendien heel afwisselend. Zo heb ik notities geschreven en andere vormen van onderzoek gedaan. Ook ben ik regelmatig mee naar zittingen geweest, bijvoorbeeld bij de Raad van State in Den Haag. Verder heb ik wekelijks sectie- en jurisprudentielunches bijgewoond. 

Doordat ik klussen heb gedaan voor verschillende secties, heb ik veel (voor mij) nieuwe onderwerpen voorbijzien komen die tijdens mijn bachelor nauwelijks zijn behandeld. Dit vond ik erg leuk en leerzaam. Helemaal blij werd ik op de momenten dat mijn input mee werd genomen in bijvoorbeeld de adviezen van advocaten aan cliënten. 

Ik heb veel geleerd tijdens deze stage. Dat ik vrijuit door kantoor heb kunnen bewegen heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik wist vooraf niet goed wat mij te wachten stond. Dit is namelijk mijn eerste stage. Ik heb hier geleerd dat je vooral stageloopt om iets nieuws te leren en zeker niet van je wordt verwacht dat je al op het niveau van een advocaat presteert. 

Er hangt een fijne sfeer op kantoor. De advocaten zijn erg open en vriendelijk en staan allemaal open voor vragen en een gezellig praatje. Je kunt bij iedereen binnenlopen. Ik heb de samenwerking en communicatie dan ook als erg prettig ervaren. Ik heb kantoor verder ook op een informele manier leren kennen, omdat er regelmatig uitjes, borrels en andere activiteiten georganiseerd worden. 

Tijdens mijn stage ben ik erachter gekomen dat mijn interesse vooral in het bestuursrecht ligt. Pot Jonker Advocaten is de stadsadvocaat van verschillende gemeenten, waaronder Haarlem en Zandvoort. Mede hierdoor hebben zij een brede overheidspraktijk, en zijn zij betrokken bij diverse maatschappelijk relevante kwesties. Ik vind dit persoonlijk heel uitdagend en interessant. 

Mijn tip voor aankomende studenten is: wees jezelf en wees niet bang om vragen te stellen en fouten te maken. Een studentstage is bedoeld om een beeld te krijgen van hoe de advocatuur in de praktijk in zijn werk gaat!

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven