Een kijkje in de keuken van de politierechter

Een zittingsbezoek is een ideaal moment om recht te ontdekken in de praktijk: je krijgt echt een kijkje in de keuken van de (politie)rechter.

Delen:

foto: Depositphotos

Toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat, besloot ik – uit interesse voor het recht – om een zitting te bezoeken. Ik belde de rechtbank om te vragen welke zaak interessant zou zijn die week. Zij adviseerde mij om naar een zaak van de politierechter te gaan. Om een rechtszaak bij te mogen wonen moet je ten minste achttien jaar zijn. Aangezien ik dat destijds nog lang niet was, overtuigde ik mijn vader om met mij mee te gaan. En zo gingen wij samen.

Een voordeel van het bezoeken van politierechterzaken is de snelheid. De politierechter behandelt vier tot vijf zaken per uur. In een korte tijd zie je als publiek veel juridische actie. De politiezaken hadden zo’n indruk op mij gemaakt. Toen ik de rechtbank uitliep, wist ik het zeker: ik word later strafrechtadvocaat. Nu bevind ik mij in mijn derde jaar van de bachelor en is mijn favoriete rechtsgebied inmiddels verschoven naar het ondernemingsrecht, maar mijn eerste ervaring in de rechtszaal is mij tot op heden goed bijgebleven.

De afgelopen jaren heb ik meerdere keren, vanwege mijn academische nieuwsgierigheid, verschillende politiezaken bezocht. Nog steeds vind ik een zittingsbezoek een bijzonder moment, omdat je als buitenstaander ziet en hoort wat een verdachte heeft gedaan om gedagvaard te worden voor de politierechter. Vanwege de openbaarheid van de rechtspraak (artikel 121 Grondwet) is in principe rechtszaak te bezoeken, behoudens belastingzaken, personen- en familiezaken, zaken waar kinderen bij betrokken zijn en procedures waar medische gegevens besproken worden.

Zitting in het kort

Als jij ook een zitting wilt bezoeken, is het raadzaam om van tevoren de zittingsrol van de rechtbank op te zoeken op rechtspraak.nl. Je ziet dan de tijden en onderwerpen van de zaken die dan voorkomen. Ik heb het altijd bijzonder gevonden hoeveel informatie er te vinden is op zo’n zittingsrol; datum, plaats en omschrijving van het tenlastegelegde delict. Zo kun je per dag bekijken welke zitting jou het meest interessant lijkt. Als je eenmaal in de rechtbank bent, dien je te wachten in de wachtruimte waarbij je ook vaak de advocaat en verdachte tegenkomt. Het kan echter ook zo zijn dat, afhankelijk van de ernst van het delict, de verdachte wordt binnengeleid door de beveiligers van de rechtszaal, omdat hij in voorarrest is geplaatst.

Contact met het publiek

Ik heb regelmatig meegemaakt dat de rechter tussen de zittingen door contact zocht met het publiek. Dat is het uitgelegen moment om vragen te stellen. Dit maakt een bezoek aan de (politie)rechter ook ontzettend leerzaam. Dus, zoals gezegd: een zittingsbezoek is een ideaal moment om recht te ontdekken in de praktijk. Je krijgt echt een kijkje in de keuken van de (politie)rechter.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven