Een onvindbare erfgenaam: een financiële zoektocht

Delen:

Indien er een erfenis wordt afgewikkeld, is er in beginsel medewerking nodig van alle erfgenamen van de overledene. Maar wat te doen als er een erfgenaam onvindbaar is? RTL-4 komt met een nieuw programma, waarbij zij op zoek gaan naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen.

In Nederland sterven jaarlijks zo’n honderd mensen van wie er geen erfgenamen bekend zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar het kan zo zijn dat je recht hebt op een aanzienlijk grote erfenis zonder het überhaupt te weten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand een aantal jaar geleden voorgoed naar het buitenland is vertrokken en/of het contact met de rest van de familie heeft verbroken.

Testament?

Indien er geen testament is opgemaakt, verdeelt de wet erfgenamen in vier groepen.
1. Echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen of de kleinkinderen
2. Ouders, broers en zussen of hun kinderen
3. Grootouders of hun kinderen
4. Overgrootouders of hun kinderen

Als blijkt dat er in het testament een verre nicht staat die in 1960 is geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, moet ook zij een handtekening zetten voor de afwikkeling van het nalatenschap. Op het moment dat zo’n erfgename onvindbaar is, ligt het werk stil. Er kunnen geen betalingen worden gedaan van de rekening van de overledene. In dergelijke gevallen kun je de rechtbank verzoeken om een vereffenaar of een bewindvoerder aan te wijzen. Deze vereffenaar vertegenwoordigt alle erfgenamen. Ook degenen die onvindbaar zijn. In deze situatie wordt het deel van de onvindbare erfgenaam geblokkeerd. Op het moment dat deze erfgenaam na een tijd nog steeds niet verschenen is, geeft de rechter een ‘verklaring van vermoedelijk overlijden’. De erfenis van de onvindbare erfgenaam wordt dan verdeeld over de andere erfgenamen, die wel waren verschenen.

Schatkist van de Overheid

Maar wat nu als de gehele erfenis ongeclaimd blijft? In dat geval ‘verdwijnt’ het geld na het verstrijken van de verjaringstermijn in de schatkist van de Overheid. In dat kader start RTL-4 de zoektocht naar erfgenamen in het programma ‘De Erfgenaam’.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven