Partnerbijdrage van

Samiah Booi over een ‘act local, think global’ mentaliteit

De beslissing om terug te keren naar mijn eiland en daar een bijdrage te leveren, heeft altijd hoog op mijn lijst gestaan als buitenlandse student die in Nederland woont.

Delen:

Een stage op Curacao. Dat is Leuk! Hoe ben je daar gekomen?
De beslissing om terug te keren naar mijn eiland en daar een bijdrage te leveren, heeft altijd hoog op mijn lijst gestaan als buitenlandse student die in Nederland woont. Mijn doel was altijd om mijn opgedane kennis en vaardigheden terug te brengen naar mijn geboorteplaats. Gedurende mijn studieperiode heb ik regelmatig contact gehouden met het advocatenkantoor VANEPS, en ik wist al vroeg dat ik tijdens de eindfase van mijn opleiding de kans zou grijpen om terug te keren. Het idee om mijn stage op Curaçao te voltooien, werd steeds aantrekkelijker naarmate ik me realiseerde hoezeer het zou bijdragen aan mijn persoonlijke groei en de mogelijkheid om weer tijd met mijn familie door te brengen.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik had verwacht dat het uitdagend, spannend, leuk, leerzaam en onvergetelijk zou zijn. Als ik nu terugkijk, realiseer ik me dat ik al die emoties heb kunnen ervaren. Uit je comfortzone stappen is niet makkelijk, maar het is zeker de moeite waard. Je leert jezelf beter kennen!

Is werken op Curacao heel anders dan in Nederland, voor zover je kunt beoordelen?
Werken op Curaçao, vooral bij VANEPS, vereist de “act local, think global” mentaliteit. Dit verschilt inderdaad aanzienlijk van werken in Nederland, voornamelijk vanwege de dynamische aard van de rechtscultuur. Het kan uitdagend zijn, aangezien je te maken hebt met het onderzoeken en toepassen van geldende wetten en regelgeving van verschillende Nederlands-Caribische gebieden, waaronder Curaçao, St Maarten, Aruba, Saba, St. Eustatius en Bonaire. Dit vereist een diepgaand begrip van zowel Caribisch als Nederlands recht. Het proces kan hierdoor complex zijn, maar biedt tegelijkertijd een zeer dynamische en diverse ervaring, wat ook een weerspiegeling is van de Caribische cultuur. Het proces kan daardoor complex zijn, maar biedt tegelijkertijd een uiterst dynamische en diverse ervaring, die ook de Caribische cultuur weerspiegelt. Bovendien creëert werken met verschillende talen een rijke en gevarieerde werkomgeving, wat ik persoonlijk zeer waardevol vind. Uiteindelijk hoort het recht voor iedereen toegankelijk te zijn, ongeacht afkomst of moedertaal.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was er bijvoorbeeld een assessment?
Het sollicitatieproces verliep erg soepel, mede doordat ik altijd al een sterke interesse had in het Caribisch recht. De recruiters waren bijzonder toegankelijk, stelden zowel zakelijke als persoonlijke vragen en waren open in hun communicatie. Mijn stage was al een jaar van tevoren gepland, wat me voldoende tijd gaf om me goed voor te bereiden op mijn reis naar Curaçao. Bovendien is Van Eps actief op zoek naar Caribisch talent dat na het studeren in het buitenland terugkeert, dus mijn achtergrond en interesse sloten goed aan bij hun zoektocht naar geschikte kandidaten.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Wat ik nooit meer zal vergeten van mijn stage is dat bij Van Eps vaak belangrijke en impactvolle zaken worden behandeld die het corrupte karakter op het eiland bestrijden. Ik heb geleerd over de impact van het bestrijden van corruptie via de corporate advocatuur, en hoe dit een positieve invloed kan hebben op zowel de samenleving als de economie. Ik begreep en realiseerde me hoe krachtig dit kan zijn. Vanwege de kleinschaligheid van de eilanden is het beschermen van de rechtsstaat door advocaten van groot belang. Dit heeft mijn perspectief op het rechtssysteem en de rol van advocaten binnen de corporate advocatuur diepgaand beïnvloed.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Zeker, als ik terugkijk, zijn er zeker dingen die ik achteraf anders zou aanpakken. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om milder voor mezelf te zijn en minder angst te hebben om fouten te maken. In het begin was ik overweldigd door de druk om alles perfect te doen. Ik besefte dat mijn neiging om perfectionistisch te zijn, me soms belemmerde om vol vertrouwen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als ik terug in de tijd zou kunnen gaan, zou ik mezelf geruststellen en benadrukken dat het oké is om twijfels te hebben en fouten te maken. Het is juist een natuurlijk deel van groeien en leren.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste Succes?
Mijn grootste blunder en grootste succes waren beide gerelateerd aan het niet kunnen oplossen van een zaak. Hieruit heb ik veel geleerd, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Het vermogen om niet alleen met successen, maar ook met blunders om te gaan, is wat mij heeft gevormd. Daarnaast heb ik waardevolle vriendschappen opgebouwd, wat voor mij ook als een groot succes voelt.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Wie weet. Ik wil eerst mijn avontuur naar Italië aangaan en de minor Climate Justice and Food and Art Policy volgen. Daarna zal ik zien wat de toekomst voor mij in petto heeft. ‘The universe is full of opportunities’ en ik sta zeker open voor alles wat mij te wachten staat, of dat nu op Curaçao of ergens anders is.

Delen:

VanEps Kunneman VanDoorne (EKVD) heet tegenwoordig – sinds 31 maart 2022 – VANEPS. VANEPS  is het toonaangevende Nederlands-Caribisch advocatenkantoor, met vestigingen in Curaçao, Aruba,…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven