Einde van de brievenbusmaatschappijen?

De Europese Commissie wil misbruik van lege entiteiten aanpakken. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft de Commissie een richtlijn voorgesteld. De richtlijn moet ervoor zorgen dat de brievenbusmaatschappijen makkelijker worden opgespoord om het vervolgens mogelijk te maken dat bepaalde belastingvoordelen aan de brievenbusmaatschappijen worden ontzegd. Laten we naar het voorstel kijken.

Delen:

beeld: Depositphotos

De eerste vraag is natuurlijk wanneer er volgens de Europese Commissie sprake is van een dergelijke brievenbusmaatschappij.

Drie criteria

De Europese Commissie stelt in het voorstel van de richtlijn voor om dit te bepalen aan de hand van drie criteria. Wanneer een entiteit aan alle drie de criteria voldoet is het verplicht om informatie te verstrekken aan de Belastingdienst.

  • Aan het eerste criteria wordt voldaan wanneer vijfenzeventig procent van de inkomsten van de entiteit bestaan uit inkomsten zoals royalty’s en dividenden.
  • Bij het tweede criteria wordt bekeken of het inkomen voornamelijk een grensoverschrijdend karakter heeft.
  • Als laatst moet worden gekeken of de dagelijkste administratie en beslissingsbevoegdheid over sleutelfuncties is uitbesteed en dus niet meer bij de entiteit zelf ligt.

Substance-eisen

Wanneer een entiteit voldoet aan de drie criteria moet het informatie geven over haar substance. Aan de hand van deze informatie kan worden vastgesteld in hoeverre een entiteit nu echt daadwerkelijk een onderneming drijft in een land. Bij het toetsten of dit daadwerkelijk het geval is wordt gekeken of de entiteit een eigen pand in een lidstaat, bankrekening in de EU en een kwalificerende bestuurder heeft. Wanneer een entiteit niet aan deze substance-eisen voldoet is er sprake van een vermoeden van een brievenbusmaatschappij. Er is nog een kans om dit vermoeden te weerleggen.

Misbruik aanpakken

Wanneer er volgens de richtlijn sprake is van een brievenbusmaatschappij heeft dit drie verschillende gevolgen. Als eerst moeten dit soort entiteiten informatie verschaffen over hun substance in een land zoals we net zagen. Vervolgens kunnen bepaalde belastingvoordelen aan deze entiteiten worden ontzegd. Verder maakt de richtlijn het mogelijk dat lidstaten makkelijker de informatie over de substance makkelijker met elkaar kunnen delen. Dit alles moet ervoor zorgen dat het misbruik van dergelijke brievenbusmaatschappijen wordt aangepakt.

Voorstel

Zoals gezegd gaat het nog om een voorstel, een voorstel waar alle lidstaten akkoord op moeten geven. Of het voorstel gaat worden aangenomen zoals het er nu ligt is nog onzeker, al vermoed ik dat het al dan niet in aangepaste vorm weldegelijk werkelijkheid zal gaan worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven