Eindelijk voortgang loonkloof-kwestie: nieuw inschalingsbeleid rio’s en oio’s

De NVvR en het ministerie van Justitie en Veiligheid bereikten op 18 juli eindelijk een akkoord over een nieuw inschalingsbeleid voor rechters en officieren in opleiding. Met het akkoord komt er eindelijk schot in de inmiddels beruchte loonkloof-kwestie, die de voorbije maanden veel frustratie veroorzaakte bij de betrokken partijen.

Delen:

Foto: Depositphotos

Met de nieuwe inschalingsmethodiek worden de salarissen van nieuwe officieren in opleiding (oio’s) en rechters in opleiding (rio’s) voortaan vastgesteld aan de hand van ongewogen (werk)ervaring. Dat nieuwe criterium zal bovendien met terugwerkende kracht worden toegepast voor alle rio’s en oio’s die sinds 1 juli 2023 zijn ingestroomd, zo staat in het akkoord. Daarmee komt er nu eindelijk concreet schot in de loonkloof-kwestie, die de gemoederen al maanden flink bezighoudt.

Intensieve gesprekken

Al sinds het voorjaar van 2023 voerden de NVvR, demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming), het OM en de Raad voor de rechtspraak intensieve gesprekken over een nieuw inschalingsbeleid. Aanleiding daarvoor waren de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door SORM, het Sectoroverleg Rechterlijke macht.

Daaruit bleek dat de inkomens van oio’s en rio’s op dit moment onderling sterk uiteenlopen. Dat komt volgens het onderzoek doordat het laatstverdiende loon als enige criterium geldt bij de bepaling van het nieuwe salaris. Als gevolg daarvan wordt de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen ‘geïmporteerd’ wanneer zij de overstap maken naar de opleiding tot officier of rechter. Gemiddeld gaat het om 3,5 procent salarisverschil in het voordeel van mannelijke medewerkers, met uitschieters tot wel duizend euro per maand.

‘Te lang’

In een reactie op LinkedIn laat Marc Fierstra, voorzitter van de NVvR, weten dat de gesprekken wat hem betreft ‘te lang’ hebben geduurd. Niettemin geeft Fierstra aan tevreden te zijn met de uitkomst en uit te zien naar vervolgstappen:

“Rechters en officieren die hun opleiding sinds 1 juli 2023 zijn begonnen worden alsnog volgens niet discriminerende criteria ingeschaald. Nu deze stap is gezet moet ook werk worden gemaakt van de reparatie van inschaling met toepassing van discriminerende criteria van rechters en officieren die voor 1 juli 2023 in de opleiding zijn genomen.”

Fierstra en de NVvR lieten de afgelopen maanden al vaker duidelijk merken dat ze zich stoorden aan de trage aanpak van de problematiek. Medio mei sprak de NVvR uit ‘diep teleurgesteld’ te zijn en riep het alle leden op om verhalen over ‘de loonkloof’ te delen. Dat leidde tot talloze ‘diep emotionele’ reacties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven