El Chapo in de rechtbank

Delen:

De zaak tegen El Chapo, Public Enemy Number One van de Verenigde Staten, gaat van start. Er zijn maar liefst 17 aanklachten tegen deze vermeende drugsbaas en de media zitten hier natuurlijk bovenop.

Joaquín Guzmán alias El Chapo, een van de beruchtste drugsbazen ter wereld, is wederom opgepakt. Tweemaal is hij al ontsnapt en er is een redelijke vrees voor herhaling als hij weer in de gevangenis belandt. Er is een hele waslijst aan beschuldigingen, waaronder mishandeling en moord.

Gezien het feit dat hij een spraakmakende figuur is, is het niet meer dan logisch dat zijn strafzaak minstens zo sensationeel wordt. Allesis dan ook intens.

Strenge beveiliging

Niet alleen rondom El Chapo – een vluchtgevaar, maar ook rondom de juryleden is er beveiliging nodig. De jury wordt van en naar de rechtbank begeleid door de US Marshals Service en blijft geheel anoniem. Desondanks vreest een groot aantal juryleden en jurykandidaten voor hun leven en dat van hun families door hun deelname. Zij achten het risico namelijk te groot dat belanghebbenden erachter kunnen komen wie deel uitmaken van de jury.

Er is een kandidaat die had verklaard El Chapo te kennen door de naam van een bepaalde bagel. Deze persoon heeft zichzelf teruggetrokken, omdat deze informatie bij nader inzien te herleidbaar is. Een Michael Jackson imitator vond zichzelf te bekend om mee te doen; ook hij was makkelijk terug te vinden. Een ander mocht niet deelnemen, omdat deze overkwam als een fan. Hij/zij wilde graag een dollarbiljet laten signeren door El Chapo.

De uitspraken

De kartel in kwestie, Sinaloa, maakt zich schuldig aan georganiseerde criminaliteit. De drugshandel heeft verder een internationaal karakter en is met name van belang voor Mexico, de thuisbasis van Sinalao, en de Verenigde Staten. De kartel heeft namelijk een grote bijdrage geleverd aan de drugsmarkt in de VS.

Hoewel velen ervan uitgaan dat El Chapo de leider is van de kartel en hij zo ook grootschalig wordt afgebeeld, stelt zijn kamp wat anders. De overheid gebruikt hem als zondebok om de eigen corruptie en schuld te maskeren, aldus El Chapo’s verdediging tijdens de opening.
Twee Mexicaanse presidenten zouden immers steekpenningen in ontvangst hebben genomen. De openbaar aanklager heeft de rechter gevraagd om deze bewering niet te betrekken bij de zaak, omdat deze is gebaseerd op aannames. De rechter heeft de jury vervolgens verzocht enkel rekening te houden met direct bewijs, waar deze dus niet onder valt.

Snitch

Jesús Zambada Garciá (El Rey), broer van El Chapo’s handlanger Ismael Zambada Garciá (El Mayo), was accountant van de Sinalao kartel. Nu legt hij verklaringen af tegen zijn voormalig werkgever. Volgens hem zijn El Chapo en El Mayo de leiders van de kartel en is El Chapo dus wel schuldig. Ook legt hij de ingewikkelde structuur uit die hij als insider goed kan weergeven.

Deze zaak zal naar verwachting nog een aantal maanden lopen en is zeker de moeite waard om te volgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven