Embedden mag

Delen:

Embedden is een vorm van hyperlinken waarbij de link wordt getoond in een kader op de eigen website van degene die de link aanlegt. Er opent na het klikken op de link dus niet een nieuw scherm waarop de originele bron in zijn geheel getoond wordt.

Het Hof van Justitie van de EU heeft op 21 oktober 2014 geoordeeld dat het embedded hyperlinken van een filmpje dat op YouTube staat, geen auteursrechtelijk relevante handeling is. Dit is niet echt verbazingwekkend, omdat het Hof dit in zijn Svensson-arrest van begin dit jaar ook al had gezegd.

Wat bij eerste lezing niet duidelijk wordt is of het er nu wel of niet toe doet of een filmpje met toestemming van de rechthebbende op YouTube staat..

In paragraaf 4 staat bij de beschrijving van de feiten dat het filmpje “ohne ihre Zustimmung” (zonder toestemming van de rechthebbenden) op YouTube stond. In paragraaf 18 staat echter bij de juridische onderbouwing: “Denn sofern und soweit dieses Werk auf der Website, auf die der Internetlink verweist, frei zugänglich ist, ist davon auszugehen, dass die Inhaber des Urheberrechts, als sie diese Wiedergabe erlaubt haben, an alle Internetnutzer als Publikum gedacht“.

Aannemelijk is dat met dit arrest geen verdere duidelijkheid is gegeven over de vraag of, al dan niet embedded, linken nu wel of niet mag naar illegale bronnen op internet. Het Hof lijkt daar in deze beschikking helemaal geen aandacht aan te hebben besteed, althans geeft er tegenstrijdige signalen over af. De Nederlandse Hoge Raad moet daar in de Sanoma/Geen Stijl-zaak over de uitgelekte blootfoto’s van Britt Dekker over beslissen. De conclusie van de Nederlandse Advocaat-Generaal Van Peursem in die zaak staat gepland voor begin januari 2015.

De beslissing van het Hof EU is niet gepubliceerd op de website van het Hof en alleen nog in het Duits beschikbaar, omdat het een beschikking is en geen arrest. Er is ook geen conclusie van een advocaat-generaal aan vooraf gegaan. Het Hof kiest hiervoor als hij van oordeel is dat de vraag makkelijk te beantwoorden is, meestal in verband met een recente uitspraak in een andere zaak, in dit geval de Svensson-zaak.

http://www.nu.nl/internet/3912530/embedden-maakt-geen-inbreuk-copyright.htmlhttp://ipkitten.blogspot.nl/2014/10/non-breaking-news-and-mystery-video.htmlHvJ EU 21 oktober 2014, C-348/13 (Best Water).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven