Erik Verweij mopperde boos op de gang

Erik Verweij is advocaat bij Yur Advocaten & Consultants in Rotterdam. Onlangs gaf hij een videocollege over de avondklok en de rechterlijke controle op de wetgever via YouTube. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Erik Verweij 'toen'

Erik Verweij (30) is vanaf zijn eerste college niet meer uit Rotterdam vertrokken. Tussen 2008 en 2014 heeft Erik gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, waar hij afstudeerde op het gebied van aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Na een aantal jaar bij advocatenkantoor Houthoff in Rotterdam werkt Erik nu als advocaat bij Yur Advocaten & Consultants.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De slechtste herinnering aan mijn rechtenstudie was de eindzitting van het vak oefenrechtbank. Ik had mij uitstekend voorbereid, was vol zelfvertrouwen en vond na afloop ook dat ik het goed had gedaan. De rechter was het daar niet mee eens en ik kreeg een mager zesje. Ik was woest, juist mijn rechtvaardigheidsgevoel maakte dat ik rechten wilde studeren.

De mooiste herinnering aan mijn rechtenstudie was de dag dat ik in de finale stond van de Nationale Pleitmarathon. “Dat zal die rechter van de oefenrechtbank leren”, dacht ik nog. Samen met een goede vriend wonnen we de voorronde – iets wat we totaal niet verwacht hadden – en we hadden dan ook niets voorbereid voor de finale. We hebben in de finale weliswaar ons best gedaan, maar niet gewonnen. Deze keer was dat overigens niet onterecht.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn lievelingsvak was rechtseconomie, omdat wordt onderzocht welk effect al die rare regels die wij als juristen verzinnen eigenlijk in de praktijk hebben op het gedrag van mensen en bedrijven. Mijn minst favoriete vak was de oefenrechtbank, maar dit kwam vooral door het eindcijfer.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Na de eindoefening van de oefenrechtbank was ik niet de enige student die teleurgesteld (of eigenlijk boos) was over de beoordeling. Mijn medestudente Merel Pontier was bij dezelfde rechter ingedeeld. Ook zij kreeg een beoordeling die geen recht deed aan haar pleidooi. Ik stond na afloop eigenlijk vooral boos op de gang te mopperen, maar Merel heeft meteen de begeleidend docent aan de mouw getrokken en een bespreking geregeld. We mochten toelichten waarom we vonden dat de beoordeling niet klopte. Merel heeft me geleerd hoe belangrijk het is om je niet alleen boos te maken over onrecht – dit zullen de meeste juristen wel herkennen – maar om ook echt te vechten voor rechtvaardigheid. Opgeven is het enige dat erger is dan verliezen.

Merel is later naar Amerika vertrokken. Daar helpt zij als advocate gevangenen op death row om hun discutabele veroordelingen aan te vechten voordat hun straf wordt uitgevoerd. Zij was toen en is nog steeds een juriste waar ik tegenop kijk.

Erik Verweij ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Als ik nu terugdenk aan de vakken die ik gevolgd heb, zou ik meer vakken hebben gevolgd die te maken hebben met staatsrecht. Ik ontdekte pas na mijn studie wat een interessant rechtsgebied dit eigenlijk is.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Probeer zo veel mogelijk ervaringen op te doen buiten de collegebanken. Je kunt nog zo hard studeren, maar aan het einde van de rechtenstudie onderscheid je je pas echt door je persoonlijkheid, je instelling en je rugzak met ervaringen. Door je in te zetten voor bestuursfuncties, pleitwedstrijden, stages en commissies leer je ook belangrijke lessen. Daarnaast: geef jezelf de ruimte om fouten te maken.

Erik Verweij is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven