Ernstige toename cybercriminaliteit

Het aantal meldingen van digitale criminaliteit blijft stijgen. Afgelopen jaar groeide dat aantal met 127 procent. Genoeg reden om de ernst en het belang van dit onderwerp aan te stippen.

Delen:

De laatste jaren heeft er een enorme verandering plaatsgevonden ten aanzien van verscheidene type delicten. Waar criminelen vroeger de deur uit moesten om een strafbaar feit te plegen, is tegenwoordig het gebruik van een mobiele telefoon c.q. laptop meer dan voldoende. Mede door de coronacrisis heeft deze verschuiving zich nog op een veel hevigere wijze ontwikkeld. Aan de ene kant daalt het aantal woninginbraken, aan de andere kant neemt de digitale criminaliteit alleen maar toe.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben het er druk mee. Digitale criminaliteit omvat een hoop aan verschillende strafbare feiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een (poging tot) oplichting via een Whatsapp bericht. Maar denk ook aan de toenemende mate van het gebruik van deepfakes, waarin beelden dusdanig worden bewerkt dat de schijn wordt gewekt dat iemand iets doet of zegt, terwijl dit absoluut niet het geval is. Met speciale afdelingen binnen de organisaties van de opsporingsinstanties wordt hier op een deskundige wijze tegen opgetreden. Maar er is ruimte voor verbetering, volgens het OM.

Tijd voor een update!

Die nodige verbetering is met name te zoeken in het bijwerken van de wet- en regelgeving omtrent cybercrime. Het is evident dat met de versnelde ontwikkelingen van tegenwoordig criminelen steeds een stap verder kunnen gaan en dat vaak ook doen. Daarom pleit ik voor een nieuw Wetboek van Digitale Criminaliteit. In deze wet zal er dan een systematische en overzichtelijke uiteenzetting plaatsvinden van criminele delicten. Bij de totstandkoming hiervan zullen (wetgevings)juristen, rechercheurs, officieren van justitie en vooral IT-specialisten een bijdrage moeten leveren.

Verder dienen naast het creëren van deze wetgeving ook op beleidsmatig niveau wijzigingen plaats te vinden. Er moet (nog) meer geïnvesteerd worden door de overheid om digitale criminelen een stap voor te zijn. Ondernemingen, maar ook particulieren moeten duidelijke voorlichting krijgen met het oog op preventie. In het primair en secundair onderwijs moet er meer aandacht aan besteed worden, dat is nu niet het geval. Het aantal delicten groeit nu eenmaal exponentieel. Om dat te voorzien dient er een juiste en redelijke voorlichting te zijn voor burgers. Dat begint bij de jongeren, maar ook ouderen zijn kwetsbaar, wellicht nog meer dan de jeugd.

Al met al is het goed als de regering, maar vooral ook de wetgever, meer aandacht besteedt aan dit onderwerp. Afgelopen week werd bekend dat de GGD miljoenen gegevens van Nederlanders heeft gelekt. Misschien is het wel zelfs tijd voor een minister voor Digitale Criminaliteit en Gegevensbescherming?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven